c S
Dnevne novosti

Polančec čeka da se o posebnom porezu očituje Ustavni sud

11.08.2009 08:09 ZAGREB, 10. kolovoza 2009.(Hina) Potpredsjednik Vlade Damir Polančec rekao je kako predsjednik Stjepan Mesić ima pravo od Ustavnog suda zatražiti ocjenu ustavnosti Zakona o posebnom porezu na plaće, no nije htio komentirati sadržaj samoga Mesićeva zahtjeva, ističući kako valja pričekati da se Ustavni sud očituje o tom zakonu.
"Pričekajmo da vidimo što će reći Ustavni sud, pa ćemo onda biti pametniji", izjavio je Polančec novinarima, nakon komemoracije Savki Dabčević-Kučar u Starogradskoj vijećnici. Potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks vjeruje da u zakonu nema elemenata koji se kose s Ustavom, no i on ističe kako treba pričekati mišljenje Ustavnog suda.

Sam predsjednik Mesić ponovio je da zakon ne poštuje načelo pravednosti. "Ima puno onog što se trebalo oporezivati, a zadnja kategorija su umirovljenici, koji su najsiromašniji sloj društva", rekao je Mesić. Na upit bi li zakon bio prihvatljiv da su zaobiđeni umirovljenici odgovorio je da ne bi jer "ugrožava ustavnu postavku socijalne države". "Treba sve rezati prije, a ova primanja tek u krajnjoj nuždi", istaknuo je Mesić.