c S
Dnevne novosti

Teheran odbacuje kritike EU-a zbog masovnog suđenja

11.08.2009 08:08 TEHERAN, 10. kolovoza 2009.(Hina/DPA) Teheran je odbacio u ponedjeljak kritike Europske unije zbog masovnog suđenja prosvjednicima, disidentima, lokalnim djelatnicima stranih veleposlanstava i jednoj Francuskinji priopćivši da su sudski procesi unutarnja stvar Irana.
Glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova izjavio je na brifingu za novinare da su suđenja legalna unutarnja pitanja Irana i da to nije stvar EU-a. Također je odbacio optužbe o prisilnim priznanjima optuženih, među kojima Francuskinje Clothilde Reiss i iranskih djelatnika veleposlanstava Velike Britanije i Francuske u Teheranu. "(Glavni analitičar britanskog veleposlanstva Hosein) Rasam pušten je iz zatvora uz jamčevinu i dao je svoju izjavu slobnom voljom", rekao je glasnogovornik Hasan Gašgavi.

Rasam je priznao u subotu da mu je britansko veleposlanstvo naredilo da sudjeluje na prosvjedima. Što se tiče Reiss, ona je "imala odvjetnika i dala je svoju izjavu pred sudom nakon savjetovanja s njim", dodao je Gašgavi. Glasnogovornik je kritizirao švedskog ministra vanjskih poslova Carla Bildta koje je izjavio da su ta suđenja izazov cijeloj Europskoj uniji. "Ova izjava da će zakonski postupak u zemlji istodobno biti izazov za 27 drugih zemalja nema nikakvu pravnu logiku".

Gašgavi je dodao da se Iran nikada nije miješao u pravna i izborna pitanja EU-a te da isto očekuje od Unije. Više od 100 iranskih aktivista, među kojima nekoliko bivših dužnosnika, optuženo je za raspirivanje revolucije protiv islamskog sustava u zemlji nakon spornih predsjedničkih izbora održanih 12. lipnja. Na tim je izborima za predsjednika ponovno izabran Mahmud Ahmadinedžad. Poraženi umjereni predsjednički kandidati Mir Hosein Musavi i Mehdi Karubi optužili su vlasti za namještanje izbornih rezultata, a deseci tisuća njihovih pristaša izašli su u znak prosvjeda na ulice u Teheranu i drugim velikim gradovima.