c S
Dnevne novosti

MVPEI: Svi članovi posade oslobođenog broda Buccaneera su dobro

11.08.2009 08:14 ZAGREB, 10. kolovoza 2009.(Hina) Svi članovi posade oslobođenog talijanskog tegljača Buccaneera, među kojima je i jedan Hrvat, u dobrom su stanju, a brod trenutačno plovi prema obali Džibutija, doznaje Hina u ponedjeljak u hrvatskom Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija.
MVPEI je primio obavijest od talijanskog ministarstva vanjskih poslova o oslobađanju broda Buccaneera koji su somalski gusari oteli u Adenskom zaljevu u travnju. "Uprava za krizne situacije u ministarstvu vanjskih poslova Italije i hrvatsko veleposlanstvo u Rimu bili su u stalnim kontaktu od travnja ove godine kada je talijanski tegljač Bucaneer bio otet u Adenskom zaljevu.

Uz obavijest o oslobađanju broda i posade, izvijestili su hrvatsko veleposlanstvo i o dobrom stanju svih članova posade, te o trenutnom pravcu plovidbe broda prema obali Džibutija", navodi MVPEI. Vijest o oslobađanju posade broda objavilo je u nedjelju navečer i talijansko ministarstvo vanjskih poslova.

Buccaneer, brod u vlasništvu talijanske pomorske tvrtke Micoperi Marine Contractors iz Ravenne, otet je 11 travnja. Na njemu se nalazilo 16 članova posade - deset Talijana, pet Rumunja i jedan Hrvat, 25-godišnji Riječanin, koji je na brodu radio kao električar, a na brod se ukrcao u Veneciji.

Šef talijanske diplomacije u priopćenju je zahvalio somalskim vlastima, kao i talijanskoj tajnoj službi, na pomoći u "pozitivnom rješavanju slučaja otmice". Tvrtka Micoperi Marine Contractors priopćila je u nedjelju da brod nije oslobođen u rezultatu vojne akcije te da nije plaćena otkupnina. Međutim, gusari tvrde da su dobili 4 miljuna američkih dolara i da su nakon toga oslobodili brod.