c S
Dnevne novosti

Udruga općina: najave o ukidanju općina su neutemeljene

11.08.2009 13:10 ZAGREB, 11. kolovoza 2009.(Hina) Udruga općina u Republici Hrvatskoj ocijenila je, u današnjem priopćenju, da su najave o ukidanju trećine općina neozbiljne te da nepotrebno unose nemir među dužnosnike i zaposlenike.
Utemeljena i racionalna odluka o teritorijalnom preustroju može biti donesena samo nakon ozbiljne rasprave o funkcioniranju cjelokupnog sustava u koju moraju biti uključeni predstavnici lokalne samouprave i stručnjaci za to područje, ističu u Udruzi. Također smatraju da je potrebno učiniti i detaljnu analizu rada postojećih općina, gradova i županija. Najavama o ukidanju oko 150 općina, objavljenima u nekim medijima, stvara se privid da su potrebne analize učinjene te da je odluka već donesena, navodi se u priopćenju.

"Isticanje općina kao jedinog problema sustava lokalne samouprave u Hrvatskoj bez osnova je, osobito ako se ima u vidu činjenica da je podjela na gradove i općine isključivo formalnopravne naravi te da, slijedom toga, postoji niz gradova koji su brojem stanovnika ili financijskim i drugim kapacitetima manji i slabiji od mnogih općina". Udruga općina stoga vjeruje da odluka o teritorijalnom preustroju neće biti donesena isključivo na temelju političkih kriterija te da će prilikom donošenja takve odluke biti poštovana načela Europske povelje o lokalnoj samoupravi. "U protivnom Udruga općina poduzet će sve što je dopušteno kako bi zaštitila interese svojih članica i utjecala na to da ovako važna odluka bude donesena u skladu s europskom demokratskom praksom", navodi se u priopćenju.

Potpredsjednica Vlade Đurđa Adlešič, čiju su izjavu prenijeli neki tiskani i elektronski mediji, da će Vlada na jesen ustrojiti radnu skupinu koja će izraditi analizu održivosti i učinkovitosti svih 430 općina, 126 gradova i 21 županije te krenuti u regionalni preustroj. Prema prvim procjenama, trebala bi se ukinuti trećina općina, ili njih oko 150, a tek treba vidjeti modus po kojem bi se ukidali gradovi i županije.