c S
Dnevne novosti

Bajs u Poreču potpisao ugovor o sufinanciranju međunarodne policijske suradnje

12.08.2009 08:26 POREČ, 11. kolovoza 2009.(Hina) Ministar turizma Damir Bajs danas je u porečkoj policijskoj postaji potpisao ugovor po kojem će Ministarstvo turizma sufinancirati projekt međunarodne policijske suradnje s 200 tisuća kuna.
Za taj projekt, vrijedan milijun i pol kuna, Ministarstvo unutarnjih poslova također je dalo 200 tisuća kuna. Kako je rečeno, ove će godine u srpnju i kolovozu na hrvatskoj obali boraviti 53 stranih policajaca, a prvi su put, u sklopu te međunarodne razmjene, stigli i Interpolovi službenici kojima je sjedište u Rijeci. Svi bi oni policajcima na obali trebali pomoći u komunikaciji sa svojim zemljacima, to jest turistima.

Iskustva projekta razmjene policajaca pozitivna su budući da se svake godine prijavljuje sve više policijskih službenika, rekao je ministar Bajs, dodajući da je uvjet za primanje u program razmjene poznavanje hrvatskog jezika. Protekle je godine u Hrvatskoj u srpnju i kolovozu boravio 41 strani policajac, a ove je godine na našu obalu stiglo 53 policajaca, i to iz Austrije, Njemačke, Francuske, Mađarske, Češke i Slovačke. Na konferenciji za novinare u porečkoj policijskoj postaji dvoje njemačkih policajaca reklo je da najviše posla imaju u prometnim gužvama.

Načelnik istarske Policijske uprave Loris Kozlevac ocijenio je da je sigurnost ove sezone dobra. Napomenuo je kako je proteklog vikenda u Istru preko triju graničnih prijelaza ušlo više od 210 tisuća osoba, što je osam posto više nego u istom razdoblju lani.

Ministar Damir Bajs izrazio je zadovoljstvo što su posljednja dva vikenda u srpnju smanjeni minusi u dolascima i noćenjima u odnosu prema početku srpnja, a očekuje da će tako biti i iduća tri vikenda u kolovozu. Ministar je najavio da će Ministarstvo turizma idućega tjedna "avansno isplatiti sredstva za predsezonu onim turoperatorima koji su u Hrvatsku doveli planirani broj gostiju". Nakon potpisivanja ugovora ministar Bajs uputio se u šetnju Porečom s njemačkim policajcima.