c S
Dnevne novosti

Kosor uvjerena da krizni porez nije protuustavan

12.08.2009 08:31 ZAGREB, 11. kolovoza 2009.(Hina) Predsjednica hrvatske Vlade Jadranka Kosor uvjerena je da Zakon o posebnom porezu na dohodak nije protuustavan, a hrvatskoga predsjednika Stjepana Mesića, koji je zatražio ocjenu ustavnosti tog zakona, u razgovoru za Novu TV upitala je zašto se Ustavnom sudu nije obratio i 2001., kad su se ukidala socijalna prava.
"Ja sam uvjerena da taj Zakon nije protuustavan i da neće pasti", rekla je, naglasivši da je riječ o bolnom, ali i nužnom potezu. Komentirajući Mesićevu ustavnu tužbu, Kosor je ocijenila da je Predsjednik pred kraj mandata "htio još jednom pokazati da je tu, da je jedan od faktora". Istaknula je da s Mesićem dobro surađuje, ali i ocijenila da su njegovi potezi "malo neuobičajeni". "Predsjednik neće biti kriv, ako nedaj Bože, krajem godine ne budemo imali dovoljno za mirovine", poručila je. Upitana može li jamčiti da će krizni porez biti ukinut 2010., odgovorila je kako je tako odlučio Hrvatski sabor.

Premijerka je uvjerena i u stabilnost vladajuće koalicije. "Vjerujem da ćemo svirati do 2011.", rekla je Kosor, a upitana zna li se tko u Vladi vodi glavnu riječ odgovorila je - predsjednica Vlade. Rekla je i kako bi voljela kad bi koalicijski partneri podržali HDZ-ova predsjedničkog kandidata Andriju Hebranga. "Ali, ako to ne bude moguće, to sigurno neće značiti krah koalicije", naglasila je. Izjavila je da ne planira rekonstrukciju Vlade, jer je uvjerena da je riječ o dobroj ekipi ministara, a najavila je da će se sljedeći tjedan sastati i s predsjednicima oporbenih stranaka. "Očekujem da će i dalje oporba biti vrlo žestoka, ali svejedno smatram da s njima moram razgovarati", rekla je premijerka Kosor u intervjuu večerašnjem Dnevniku Nove TV.