c S
Dnevne novosti

Iranski oporbeni vođa traži "temeljite promjene"

13.08.2009 08:24 TEHERAN, 12. kolovoza 2009.(Hina/AP) Vođa iranske oporbe pozvao je na "temeljite promjene" u zemlji, uputivši dosad najsnažniji zahtjev za provedbu bitnih reforma u domaćem političkom sustavu.
Mir Hosein Musavi rekao je na svojoj web-stranici da zloporabe koje se, kako tvrdi oporba, nakon protuvladinih prosvjeda događaju u tamošnjim zatvorima, govore o potrebi temeljitih reforma. "Ono što se danas događa po zatvorima jasno govori da su u zemlji nužne temeljite promjene", rekao je, ismijavajući pokušaje režima da strane sile optuži za organiziranje prosvjeda zbog navodne prijevare na predsjedničkim izborima 12. lipnja. "Pripisati prirodni zahtjev naroda za promjenom strancima najveća je laž", rekao je Musavi.

Vrhovni iranski vođa ajatolah Ali Hamnei i njegovi pristaše koristili su svaku prigodu, pa i masovna suđenja, da prosvjednike prikažu kao oruđe u rukama stranih sila. Musavi je kazao da sigurnosne snage i provladina milicija koja je ugušila mirne prosvjede njegovih pristaša, služe interesima neprijatelja Irana. "Narod je htio i hoće da iznese svoje zahtjeve i da mirno prosvjeduje, bez napetosti, a oni koji su mirne skupove pretvorili u krvave sukobe služe stranim interesima", rekao je, kako piše ta internetska stranica.

Musavi je vladu ultrakonzervativnog predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada nazvao "nezakonitom", rekavši da je ovaj pobijedio 12. lipnja zahvaljujući masovnoj prijevari.