c S
Dnevne novosti

U Srbiji porasla potražnja za kunama

13.08.2009 08:35 BEOGRAD, 12. kolovoza 2009.(Hina) Hrvatska kuna je sve traženija u mjenjačnicama i bankama širom Srbije, objavio je beogradski list "Politika".
"Sve brojnijim srpskim turistima više se, izgleda, isplati da hrvatsku valutu kupe prije odlaska na more u susjednu zemlju, piše Politika. U mjenjačnicama objašnjavaju da građani Srbije tako ostvaruju znatne uštede. Jer "ne moraju prvo kupovati euro ili dolar, koje bi potom u Hrvatskoj zamijenili za kune i to po ne baš povoljnom tečaju". Povećanu tražnju za hrvatskom valutom u mjenjačnicama u Srbiji objašnjavaju sve većim zanimanjem za ljetovanje na hrvatskoj obali. No, ima i drugih razloga. U pograničnim mjestima na sjeveru Srbije građani masovno mijenjaju dinare za kune kako bi preko granice kupili jeftinije gorivo.

Tražnja za hrvatskim novcem je znatno veća nego prošle godine, prenijela je Politika riječi zaposlenika jedne mjenjačnice u Somboru, koji su naveli primjer kako je "do nedavno u mjenjačnicama bilo oko 40.000 kuna u optjecaju, a sada osam puta manje što pokazuje da je potražnja ogromna".Problem je, kažu vlasnici mjenjačnica, slaba ponuda - više je ljudi koji traže kunu nego što ima onih koji su je spremni prodati. Ipak, "prije nekoliko godina smo morali ići u Hrvatsku kako bismo donijeli kune, a sada nam ih prodaju građani koji se vraćaju odande, a sve češće i Hrvati koji dolaze u kupnju u Srbiju - ističe za "Politiku" voditelj jedne somborske mjenjačnice.Većina banaka, međutim, nema hrvatsku valutu, dok u onima u kojima je moguće kupiti kunu tvrde da nema povećanog zanimanja za nju.

Politika na kraju navodi kako "u cijeli posao kupnje i prodaje hrvatske kune u Srbiji nije uključena Narodna banka Srbije (NBS), koja čak i nema podatke o tome koliko je hrvatske valute trenutačno u optjecaju", jer se HNS "ne bavi otkupljivanjem kuna i to radi samo s tri valute efektivnog stranog novca - eurom, švicarskim frankom i američkim dolarom".