c S
Dnevne novosti

Glavni tajnik UN-a na 60. obljetnicu Ženevskih konvencija pozvao na zaštitu civila u sukobima

13.08.2009 08:30 UJEDINJENI NARODI, 12. kolovoza 2009. (Hina/AP) Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon obilježio je 60. obljetnicu Ženevskih konvencija pozivom svim zemljama da učine sve kako bi osigurale zaštitu civila i svih koji ne sudjeluju u borbama tijekom oružanog sukoba.
Ban je ponovo istaknuo "trajnu važnost i relevantnost" konvencija "za zaštitu života i dostojanstva čovjeka" tijekom sukoba, izjavila je zamjenica glasnogovornika glavnoga tajnika Marie Okabe. Ženevske konvencije iz 1949. i njihovi dopunski protokoli štite one koji ne sudjeluju u oružanom sukobu - civile, zdravstvene radnike, humanitarne djelatnike, bolesne i ranjene vojnike te ratne zarobljenike.

Ženevske konvencije koje su temelj međunarodnog humanitarnog prava, ratificirale su 194 zemlje svijeta, zbog čega se primjenjuju u cijelome svijetu, a njihovu provedbu nadzire Međunarodni odbor Crvenoga križa (ICRC). Predsjednik ICRC-a Jakob Kellenberger rekao je na prigodnoj proslavi u Ženevi da je "nedovoljno poštovanje postojećih pravila i danas najveći izazov".