c S
Dnevne novosti

U četvrtak presuda bivšoj ravnateljici Porezne uprave i SDP-ovoj zastupnici

07.07.2020 07:10 ZAGREB, 6. srpnja 2020. (Hina) - Nepravomoćna presuda bivšoj ravnateljici Porezne uprave i saborskoj zastupnici SDP-a Nadi Čavlović Smiljanec, optuženoj za trgovanje utjecajem, bit će objavljena na zagrebačkom Županijskom sudu 9. srpnja, nakon što su optuženici i obrane iznijeli završne govore.
Pored Čavlović Smiljanec, za prolongiranje naplate poreznog duga optuženi su i bivša šefica osječke Porezne uprave Ružica Kovačević te osječki poduzetnik Željko Biloš.

Optuženici su na suđenju zanijekali krivnju i odbacili optužbe. Uskok u optužnici, potvrđenoj prije više od četiri godine, Čavlović Smiljanec i Kovačević terete da su pogodovale Bilošu tako što su prolongirale naplatu poreznog duga njegove tvrtke OLT, čime je državni proračun oštećen za 9,5 milijuna kuna.

Tužiteljstvo tvrdi da je Čavlović Smiljanec autoritetom ravnateljice Porezne uprave, nakon donošenja rješenja o ovrsi, od Ružice Kovačević tražila da se rješenje ne provede, iako je po zahtjevu bez odgode moralo biti proslijeđeno Fini.Time je Biloševoj tvrtki, po tvrdnjama tužiteljstva, omogućeno nesmetano poslovanje po računu sve do pokretanja predstečajne nagodbe u svibnju 2013. te je onemogućena ovrha.