c S
Dnevne novosti

NDH: Vojne invalidske mirovine samo braniteljima s bojišnice

14.08.2009 08:21 ZAGREB, 13. kolovoza 2009.(Hina) Udruga Nezavisni dragovoljci hrvatski (NDH) predložila je izmjenu Zakona o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji po kojoj bi se, zbog gospodarske krize u zemlji, svim braniteljima koji su korisnici vojnih invalidskih mirovina a nisu ranjeni ili oboljeli na bojišnici to pravo oduzelo kao i ostale braniteljske povlastice.
Predsjednica NDH Slavica Hruškar rekla je da bi korisnici vojnih invalidskih mirovina trebali biti samo branitelji iz tzv. "borbenog sektora". Oni koji su u vojnim invalidskim mirovinama i koji nisu iz tog sektora trebali bi biti korisnici civilnih mirovina, istaknula je, dodajući da bi time prestala potreba za objavom registra hrvatskih branitelja. Tako bi se uštedio velik novac, rekla je ne navodeći o kolikoj je svoti riječ.

Slavica Hruškar osudila je jučerašnji prijedlog Petra Lovrića iz Udruge hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata da se na referendumu građani očituju o tome jesu li spremni odreći se dijela socijalnih prava kako se ne bi ponajprije urušio sustav mirovinskog osiguranja i socijale, te mnoge druge pogodnosti koje idu na teret poreznih obveznika. Napomenula je da Lovrić nije mogao govoriti u ime svih branitelja i njihovih udruga, kako su prenijeli mediji. Upitala se zašto se branitelje i građane plaši u tim napisima da bi mirovine usklađene s realnošću bile bolje rješenje od toga da za dvije ili tri godine prosječna mirovina bude 100 eura. Ne slaže se i s medijskim napisima u kojima se govori da branitelji imaju i do 12 tisuća kuna mirovine, dodajući da takva mjesečna primanja imaju samo najteži, 100-postotni hrvatski ratni vojni invalidi.