c S
Dnevne novosti

BiH: Prosvjed poljoprivrednika

14.08.2009 08:24 MOSTAR, 13. kolovoza 2009. (Hina) Više stotina poljoprivrednika iz Posavske županije u BiH zapriječilo je središnji gradski trg u Odžaku jer vlasti kasne s otkupom pšenice sa zajamčenih 40 pfeninga (oko 1,54 kune) po kilogramu.
Posavski poljoprivrednici ističu kako nitko ne želi otkupiti pšenicu po 40 pfeninga iako je vlada Federacije ranije odnijela o zajamčenoj cijeni. Ratari upozoravaju kako će izgubiti poticaje od vlasti Federacije koji predstavljaju razliku od tržišne cijene pšenice koju bi im trebali isplatiti iz robnih rezervi. Robne rezerve Federacije odbijaju platiti razliku dok privatni mlinari nude samo 15 pfeninga po kilogramu pšenice. Zbog toga su poljoprivrednici najavili svakodnevne prosvjede do ispunjenja njihovih zahtjeva, ne isključujući niti druge mjere.

Na području Posavske županije uskladišteno je 5.500 tona pšenice koju nitko ne želi otkupiti po cijeni koju je zajamčila Federacija BiH, tvrde poljoprivrednici. Zajamčena cijena pšenice koju je donijela vlada Federacije BiH među najvećim je u regiji.Samo u republici Srpskoj otkupna cijena pšenice je niža, i to za 12 pfeninga po kilogramu.