c S
Dnevne novosti

"Zviždač" traži suspenziju ravnatelja zadarskoga Đačkog doma

14.08.2009 08:22 ZADAR, 13. kolovoza 2009.(Hina) Predsjednica Udruge "Zviždač" Vesna Balenović pozvala je ministra znanosti, obrazovanja i športa Radovana Fuchsa da opozove izvanredni otkaz koji je kuharu zadarskoga Đačkog doma Borisu Franjiću 16. lipnja uručio ravnatelj Mile Ivković te da s radnog mjesta suspendira ravnatelja Ivkovića dok ne završi kazneni postupak.
Naime, nakon kriminalističke obrade, protiv Mile Ivkovića podignuta je kaznena prijava za nesavjesno poslovanje, zloporabu ovlasti i višestruko preplaćivanje robe i usluga. Sumnja se da je Đački dom samo u protekloj godini oštetio za 330 tisuća kuna, a tijekom 17 godina, koliko je ravnatelj, za pet do šest milijuna kuna.

"Udruga 'Zviždač' smatra da je onima za koje sud utvrdi da su zloporabili položaj i oštetili institucije u kojima su radili potrebno, uz sudske kazne, oduzeti i imovinu i iskoristiti je za humanitarne svrhe", rekla je Vesna Balenović na konferenciji za novinare u Zadru. Istaknula je kako je Udruga "Zviždač" počela rat s korupcijom još prije godinu dana te da joj se svaki dan javljaju novi "zviždači", a jedna od najnovijih je Jadranka Radulović iz Zadra, koja već 13 godina vodi spor s "Dalmom".

Na novinarski upit o njezinu sporu s Inom Vesna Balenović je odgovorila da joj je sa simboličnom svotom od 20 tisuća eura, koju joj je dodijelila Vlada Republike Hrvatske, priznato da su hrvatski sudovi pogriješili. Dodala je kako tu svotu smatra simboličnom, a od Ine će potraživati realnu odštetu zbog devetogodišnje nezaposlenosti, 53 odlaska na sud i pokušaja ubojstva.