c S
Dnevne novosti

Burmanski disidenti nude "izlaznu strategiju" vojnom režimu

14.08.2009 08:25 DŽAKARTA, 13. kolovoza 2009.(Hina/dpa) Burmanska oporba u egzilu u četvrtak je iznijela prijedlog za povratak demokratske vlasti i obnovu povjerenja u zemlji kojom već desetljećima vlada vojni režim, ponudivši hunti "izlaznu strategiju".
Članovi burmanske samoproglašene vlade u egzilu okupili su se u srijedu i četvrtak na dvodnevnu zasjedanju u Džakarti. Njihov prijedlog nazvan "Nacionalno pomirenje prema demokraciji i razvoju u Burmi" poziva na oslobađanje zatočene oporbene čelnice Aung San Suu Kyi i proglašenje nacionalnog prekida vatre između skupina koje su sudjelovale u građanskom ratu u toj zemlji.

Prijedlogom se također poziva na javnu raspravu o nedavno promijenjenom ustavu koji prema mišljenju demokratskih aktivista sadrži odredbe suprotne demokratskim načelima i na uvođenje mjera za tranziciju vojne u civilnu administraciju. Ministar vanjskih poslova vlade u egzilu Bo Hla Tint kaže da se ovaj prijedlog može smatrati "izlaznom startegijom" za mianmarski vojni režim. Pozvao je međunarodnu zajednicu da na huntu izvrši pritisak kako bi ga prihvatila.

Burmansku vladu u egzilu osnovali su 1990. članovi Nacionalne lige za demokraciju, stranke koja je pod vodstvom Suu Kyi pobijedila na demokratskim izborima, ali je vojska kasnije odbila priznati rezultate. Bo Hla Tint rekao je da stranka spremna sudjelovati na izborima koje je hunta najavila za sljedeću godinu, ali pod uvjetom da Suu Kyi i još 2000 oporbenih političara bude pušteno na slobodu.