c S
Dnevne novosti

Merkel i Medvedev razgovaraju o gospodarskoj krizi

17.08.2009 08:16 ZAGREB, 14. kolovoza 2009.(Hina) Njemačka i Rusija trebale bi blisko surađivati kako bi prebrodile recesiju, rekao je ruski predsjednik Dmitrij Medvedev njemačkoj kancelarki Angeli Merkel na početku njihova razgovora u Sočiju koji će u prvom redu biti posvećen gospodarstvu, a dotaknut će i pitanje ljudskih prava u Rusiji, prenose agencije.
Merkel, kojoj je ovo treći sastanak s Medvedevom ove godine, doputovala je u Soči nešto više od mjesec dana prije parlamentarnih izbora u Njemačkoj 27. rujna, na kojima je se smatra favoritom. "Mislim da moramo razmišljati o tome kako pomoći našim gospodarstvima i ljudima da prebrode posljedice ove teške gospodarske krize i iz nje iziđu jači, jačajući istodobno naše strateške bilateralne gospodarske veze", rekao je Medvedev na početku sastanka koji se održava u njegovoj ljetnoj rezidenciji u Sočiju na Crnom moru. Medvedev je pozdravio pozitivna kretanja u njemačkom gospodarstvu, pošto je službeno potvrđen rast od 0,3 posto u drugom tromjesječju ove godine u odnosu na prvi, što je prvi pozitivan znak u zadnjih godinu dana. "Mislim da moramo iskoristiti sve prilike koje nam pruža svjetska financijska kriza za razvoj rusko-njemačkih gospodarskih odnosa", kazala je Merkel.

Merkel i Medvedev trebali bi razgovarati o kupnji Opela, za koji se natječu kanadski proizvođač automobila Magna, uz potporu ruske banke Sberbank, te belgijski investicijski fond RHJ International. Merkel je u četvrtak kazala kako se nada da će Opel kupiti Magna. Razmotrit će također mogućnosti za ulazak ruskih ulagača u brodogradilište Wadan, peto po veličini u Njemačkoj, te u proizvođača čipova Qimondu, podružnicu proizvođača poluvodiča Infineon. Po ruskom listu Kommersant od petka, ruski konglomerat Sistema mogao bi ući u Infineon. Ruski tisak ocjenjuje da takva ulaganja nemaju mnogo gospodarskog smisla za Ruse, ali bi mogla pomoći Merkel da ublaži socijalne napetosti u Njemačkoj uoči izbora. "Moskva nastoji pomoći Angeli Merkel jer je njezina pozicija iznimno važna za sudbinu Gazpromova projekta Sjeverni tok", ocjenjuje Kommersant. Plinovod Sjeverni tok, koji podržavaju Rusija i Njemačka, mora još dobiti pristanak Danske i Švedske jer će prolaziti ispod Baltičkog mora.

Po Kremlju, Medvedev i Merkel razgovarat će i o iranskom nuklearnom programu, situaciji u Afganistanu, kao i o suradnji na području kulture jer se približava proslava godišnjice kraja Drugog svjetskog rata i pada Berlinskog zida. Merkel je također prije puta u Rusiju pozvala ruskog predsjednika da poštuje ljudska prava, ocijenivši u intervjuu za njemački radio da je ubojstvo jedne aktivistice za ljudska prava u Čečeniji i njezina supruga "apsolutno neprihvatljivo". "Vjerujem da mu je to pitanje blisko srcu. No potrebna su i djela", kazala je. Trgovinska razmjena između Rusije i Njemačke iznosila je 2008. rekordnih 67,2 milijardi američkih dolara. U prvih pet mjeseci ove godine smanjila se za više od polovice.