c S
Dnevne novosti

UHBDDR: Hrvatski građani imaju pravo na referendum

17.08.2009 08:18 ZAGREB, 14. kolovoza 2009.(Hina) Udruga hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata (UHBDDR) istaknula je u svom priopćenju da je njihov predsjednik Savjeta za gospodarstvo Petar Lovrić u za jedne dnevne novine spomenuo pitanje referenduma, ali kao opciju kroz koju bi građani mogli sami odlučiti o svojoj sudbini.
Tijekom tog razgovora ni u kojem trenutku nije bilo riječi o bilo kakvom apriornom smanjivanju socijalnih prava bilo koje društvene kategorije niti to može biti tema referenduma, dodaje se u priopćenju. U udruzi smatraju da imaju pravo iskazati zabrinutost zbog trenutačnog stanja i dubine krize te da svoje stajalište mogu argumentirati. Hrvatski mirovinski sustav svake godine prikupi 20 milijarda kuna doprinosa, a isplati 34 milijarde za mirovine. Zbog povećanog broja otkaza, sve će manje biti onih koji plaćaju mirovinsko i doprinose, plaće će padati, te će se i dalje smanjivati izdvajanja u mirovinski fond. Izgledno je i da će najveći dio onih koji su ostali bez posla pokušati otići u prijevremenu mirovinu, tvrde u UHBDDR-u. Ni branitelji nisu pošteđeni ove krize, navodi se i dodaje da je oko 400 tisuća branitelja u kategoriji radnika i malih poduzetnika, od čega je njih 21 tisuću nezaposleno. Svaki dan strahuju da će ostati bez posla i žive u neizvjesnosti.

Smatramo da imamo pravo znati istinu u okvirima u kojima se može kretati fiskalna politika Hrvatske u idućih 10 godina te ima li mirovinski sustav ikakvu budućnost osim groblja, navodi se. "Upravo u svjetlu ovakve situacije", kako ističu, dragovoljci predlažu referendum o zakonu o fiskalnim okvirima u idućih 10 godina. Svrha takvog zakona ponajprije bi bila disciplinirati izvršnu vlast, čak i po cijenu kaznene odgovornosti. "Vjerujemo da bi takav referendum za posljedicu imao trezveniji pristup svih političkih opcija u smislu da se ne bi više, kao dosad, olako razbacivale obećanjima. Političke stranke moraju biti konstruktivne i razvojne u vođenju politike, te u mandatu povjerenom od građana mogu trošiti samo ono što stvore", navodi UHBDDR.