c S
Dnevne novosti

Premijerka Kosor o turizmu, križevima u državnim institucijama, SDP-ovom prijedlogu ...

17.08.2009 08:20 BIOGRAD NA MORU, 14. kolovoza 2009.(Hina) Turizam nije jedina grana gospodarstva koja Hrvatsku može izvući iz krize, ali turizam jest jedan od važnih gospodarskih grana i to će uvijek biti, izjavila je predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor u Biogradu na moru, nakon sjednice Vladinog Povjerenstva za praćenje turističke sezone.
Hrvatska Vlada će i dalje pružati snažnu potporu turističkim djelatnicima u završetku ove i pripremi sljedeće turističke sezone, rekla je premijerka, odgovarajući na pitanja novinara. Izrazila je zadovoljstvo da je jedna od Vladinih antirecesijskih mjera, a riječ je o akcijskom planu za turizam, iznimno uspješna. Mislim da možemo s puno optimizma gledati na ovogodišnju turističku sezonu i vjerujem da bi ona mogla biti iznenađenje za sve, posebno za one koji su bili pesimistični, a ja ne spadam u takve, rekla je premijerka Kosor.

Komentirajući, na pitanje novinara, izjavu predsjednika Republike Stjepana Mesića u vezi s uklanjanjem križeva iz državnih institucija, premijerka Kosor je rekla kako želi o tome porazgovarati s predsjednikom Mesićem. Istaknula je kako želi čuti što predsjednik Republike misli o tome, vodeći računa da je u Hrvatskoj zajamčena sloboda vjeroispovijesti te da Zakon o suzbijanju diskriminacije zabranjuje diskriminaciju i na temelju pripadnosti nekoj vjeri. Ali, vodeći računa i o činjenici da su u Vladinim institucijama grbovi i ostala državna obilježja, a ponegdje i križevi. Svatko tko smatra da mu to nešto znači i da mu to jest neka potpora u njegovom životu, to nikoga ne bi trebalo smetati, rekla je predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor. Dodala je kako s predsjednikom Mesićem ima dobru suradnju i da želi čuti na koga je točno mislio. "No, kao donedavna ministrica branitelja znam da su mnogi hrvatski branitelji išli u obranu Republike Hrvatske noseći krunicu oko vrata, slabo naoružani u tenisicama i trapericama, ali s krunicom kao velikom potporom sve do konačne pobjede", istaknula je predsjednica Vlade.

Na pitanje da komentira prijedlog SDP-a po kojemu bi državne tvrtke ubuduće vodili strani stručnjaci, premijerka Kosor je odgovorila kako je to na tragu SDP-ova neprekidnog oslanjanja na nekoga tko bi došao izvan Hrvatske. "Mislim da mi u Hrvatskoj imamo iznimno puno pametnih i sposobnih ljudi koji mogu rješavati apsolutno sve probleme", rekla je Kosor ističući da se ne slaže u tom pogledu s predsjednikom SDP-a Zoranom Milanovićem. Premijer Kosor na kraju je rekla kako nedavni izgred s talijanskim turistima na Kornatima treba istražiti, dodavši kako se želi poručiti svima da je Hrvatska sigurna zemlja i da su svi dobrodošli.