c S
Dnevne novosti

BiH: Policija zbog pojačanog kriminala pojačava mjere sigurnosti u Sarajevu

17.08.2009 08:24 SARAJEVO, 15. kolovoza 2009.(Hina) Sarajevo je ugroženo sve većim porastom kriminala i nasilja pa će policija pojačati nadzor nad stanjem u tom gradu i poduzeti dodatne mjere kako bi se pojačala sigurnost, priopćeno je iz Ministarstva unutarnjih poslova Federacije BiH.
Federalni ministar unutarnjih poslova Muhinidin Alić sazvao je izvanredni sastanak s čelnicima Uprave policije i MUP-a Sarajevske županije zbog procjene kako je sigurnosno stanje u Sarajevu ozbiljno narušeno a izravni povod bilo je brutalno ubojstvo 23-godišnjeg mladića Amira Mistrića koje se dogodilo u četvrtak. Na njega su pred brojnim svjedocima pucala dvojica gostiju jednog sarajevskog kafića nakon što ih je zbog isteka radnog vremena odbio uslužiti pićem. Počinitelji su odmah pobjegli a policija je naknadno utvrdila njihov identitet. Rječ je o dvojici dvadesetdvogodišnjaka: Edinu Vuku i Anelu Heraku.

Zbog ovog ubojstva kojega su lokalni mediji odmah usporedili s onim kada je u Sarajevu u veljači smrtno stradao Denis Mrnjavac, 17-godišnji učenik Katoličkog školskog centra u Sarajevu, ponovo su uslijedili prosvjedi građana koji su pozivali vlasti da napokon poduzmu mjere kojima bi se spriječila ovakva brutalna kaznena djela. Više stotina građana Sarajeva u petak i subotu je blokiralo glavnu gradsku prometnicu u blizini kafića u kojemu je ubijen Mistrić. Federalni MUP u subotu je upozorio kako je i ovo ubojstvo rezultat činjenice da veliki broj osoba nelegalno posjeduje oružje te su stoga potrebne odlučnije mjere kako bi se takvo oružje oduzelo. Najavljeno je kako će već u narednim danima biti poduzete mjere pojačane potrage za nezakonitim oružjem te da će ono biti oduzimano a prekršitelji zakona odmah sankcionirani. Policija je najavila i kako će pojačano nadzirati sva mjesta u Sarajevu za koja se procjenjuje da predstavljaju opasnost po javni red i sigurnost.