c S
Dnevne novosti

MORH o najavama da će hrvatski vojnici štititi Glavni stožer u Kabulu

18.08.2009 08:23 ZAGREB, 17. kolovoza 2009.(Hina) Ministarstvo obrane (MORH) reagiralo je na medijske napise da će hrvatski vojnici koji sudjeluju u NATO-ovoj mirovnoj misiji ISAF-u u Afganistanu štititi njezin Glavni stožer navodeći da se "ponuda britanske strane Hrvatskoj da u Kabulu dodatno angažira snage razine voda na zadaćama osiguranja zapovjedništva ISAF-a razmatra kao jedna od mogućnosti u daljnjem osmišljavanju modaliteta našeg sudjelovanja u operaciji ISAF-u".
Pritom zadaće koje nam nude naši britanski saveznici nisu ni u čemu posebno različite ili rizičnije od zadaća koje naš vojnici već obavljaju ili su obavljali, navodi se u priopćenju MORH-a. MORH navodi da Oružane snage upravo, na temelju nedavne rasprave u Vijeću za obranu, razmatraju mogućnost organizacijskoga i teritorijalnog okrupnjavanja naših snaga koje su raspoređene na četiri glavne lokacije u Afganistanu. U idućem razdoblju Hrvatska će nastojati koncentrirati vlastite snage na manjem broju lokacija te na temelju šestogodišnjega neposrednog iskustva iz ISAF-a stručno i organizacijski prilagoditi strukturu svojeg kontingenta. Jedan od prioriteta bit će i jači angažman na uvježbavanju oružanih snaga i policije u Afganistanu, jer je to pitanje procijenjeno kao jedan od ključnih elemenata za uspjeh izlazne strategije NATO-saveza. Tako Hrvatska namjerava sastaviti i dva tima za uvježbavanje i mentorstvo civilne policije Afganistana u kojima bi, osim vojne policije, sudjelovali i predstavnici civilne policije iz Hrvatske. MORH podsjeća da naši vojnici rade kao vojni instruktori u timovima za mentorstvo i vezu (tzv. OMLT), kao stručnjaci za civilno-vojnu suradnju u provincijskim timovima za obnovu (PRT), rade na čuvanju i osiguranju te na ispunjavaju klasične vojno-policijske zadaće.

U ovom trenutku u Kabulu hrvatski kontingent ima 50-ak pripadnika na raznim stožernim, logističkim i vojno-policijskim zadaćama. U tom se smislu i ponuda britanskih saveznika treba promatrati kao jedna od mogućnosti koja ni po čemu ne izlazi iz okvira mandata koji naše snage imaju u Afganistanu, stoji u priopćenju MORH-a.