c S
Dnevne novosti

DORH traži da se o Rončevićevom imunitetu odlučuje "iza zatvorenih vrata"

18.08.2009 16:01 ZAGREB, 18. kolovoza 2009.(Hina) Državno odvjetništvo zatražilo je danas od predsjednika Hrvatskog sabora da se sutrašnja sjednica Mandatno-imunitetnog povjerenstva na kojoj bi se trebalo odlučivati o imunitetu Brislava Rončevića, osumnjičenog za zlouporabu položaja i ovlasti, održi "iza zatvorenih vrata", jer su uz zahtjev za odobrenje kaznenog progona priloženi i neki dokumenti koji trebaju ostati tajni.
"Kako je uz zahtjev dostavljen i preslik kaznene prijave Ministarstva unutarnjih poslova te druga pismena iz državnoodvjetničkog spisa, a s obzirom na zakonske odredbe o tajnosti istrage i izvida, Državno je odvjetništvo dužno upozoriti na potrebu čuvanja tajnosti tih podataka", objasnio je DORH na svojoj internetskoj stranici.

U DORH-u podsjećaju da je Zakonom o kaznenom postupku propisana tajnost istrage dok Zakon o državnom odvjetništvu propisuje tajnost državnoodvjetničkih spisa. "Dakle, isključenje javnosti je nužno s obzirom na zakonske odredbe o tajnosti pismena državnog odvjetništva i to je jedini i isključivi razlog zbog kojeg smo predložili da se primjenjuju odredbe o zaštiti tajnosti podataka", ističu u Državnom odvjetništvu.

Rončevića se tereti da je kao ministar obrane pri nabavi vojnih kamiona zlouporabio položaj i ovlasti, pri čemu je pribavljena znatna imovinska korist. Za takav oblik tog kaznenog djela zakon predviđa zatvorsku kaznu od jedne do deset godina. Prema pisanju medija Rončevića i njegova bivšeg pomoćnika za financije Ivu Bačića policija tereti da su oštetili državni proračun za 10 milijuna kuna pri kupnji 39 vojnih kamiona 2004. Rončević, koji je na čelu MORH-a bio od 2003. do početka 2008., prije je ocijenio kako je postupak protiv njega politički motiviran, no to nije objasnio.