c S
Dnevne novosti

Omejec: prerano je govoriti o odlukama u vezi sa zakonom o umjetnoj oplodnji i "kriznim porezom"

19.08.2009 12:41 ZAGREB, 19. kolovoza 2009.(Hina) Predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec rekla je da će procedura u vezi s postupkom za ocjenu ustavnosti Zakona o medicinskoj oplodnjitzv. kriznog poreza početi u rujnu te da je još prerano govoriti kad bi se mogle donijeti odluke budući da postupci u takvim slučajevima prosječno traju oko šest mjeseci.
Za zakone koje, među ostalima, osporava i predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić još pristižu novi zahtjevi za ocjenu ustavnosti, a popis mogućih podnositelja još nije iscrpljen, rekla je Omejec na današnjoj konferenciji za novinare. Ustavni sud će, dodala je, prijedloge svih podnositelja ujediniti i donijeti jedinstvenu odluku.

Pozivajući se na zakonske odredbe, nije željela otkriti koji će suci raditi na tim predmetima. Istaknula je samo da će ići u "redoviti raspored", to jest da nije iskoristila svoju ovlast i dodijelila ih točno određenim sucima. Omejec je ustvrdila da sam se postupak ocjene ustavnosti bilo kojeg zakona ne može ubrzati. "Prioritet u radu znači da predsjednik Ustavnog suda, u konzultaciji sa sucima, može naložiti da se s obradom započne odmah. No, sam postupak je uvijek redovit i potpun, a njegovo trajanje ovisi o složenosti i težini predmeta. Stoga se ni za jedan predmet ne moće unaprijed procijeniti koliko će trajati njegova obrada", rekla je.

Dodala je kako nalog da se na nekom predmetu počne odmah raditi ne ovisi o tome tko je njegov podnositelj, nego o tome koliko on utječe na ljudska prava i temeljne slobode, na koliku se populaciju odnosi te ima li opće nacionalno značenje. Spominjući medijske napise o odlukama koje bi Ustavni sud trebao donijeti, Omejec je ustvrdila kako je riječ o jednostranim i isključivim stajalištima kojima se čini pritisak na sud.

"Ustavni sud zna svoje ustavne zadaće. On se nikada neće pretvoriti u tijelo koje kreira i vodi politiku. Ustavni sud nikada neće voditi politiku nijedne stranke, sindikata, ili nevladine organizacije. Jedino mjerilo rada bit će Ustav tumačen u skladu s europskim pravnim standardima", poručila je Omejec.