c S
Dnevne novosti

UBIUDR i MOBMS o navodima da se broj branitelja u Jedinstvenom registru povećao za 10 tisuća

20.08.2009 08:22 ZAGREB, 19. kolovoza 2009.(Hina) Udruga branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata Podravke (UBIUDR) u današnjem priopćenju zatražila je od ministarstava unutarnjih poslova i obrane, koji izdaju potvrde o priznavanju statusa branitelja, da hitno provedu reviziju sudionika i da još jedanput pregledaju svu dokumentaciju, te da nakon toga o rezultatima obavijeste javnost.
Ministarstvo obitelji branaitelja i međugeneracijske solidarnosti (MOBMS) kao reakciju na ove tvrdnje navodi da sukladno Pravilniku o Jedinstvenom registru hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata podatke o sudjelovanju u Domovinskom ratu Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti dostavljaju Ministarstvo obrane Republike Hrvatske i Ministarstvo unutarnjih poslova, a unose u bazu podataka Jedinstvenog registra.

Udruga u priopćenju navodi da je - nakon što se doznalo da je u proteklih nekoliko godina broj imena u Jedinstvenom registru hrvatskih branitelja povećan za gotovo deset tisuća i da se taj broj "popeo na vrtoglavih pola milijuna" - zatražila reviziju sudionika Domovinskog rata. UBIUDR također poziva Državno odvjetništvo Republike Hrvatske, a poglavito glavnoga državnog odvjetnika Mladena Bajića da se i oni uključe u istragu o dobivanju statusa hrvatskih branitelja jer je, kako ističu, nemoguće da se u protekle tri godine i broj ratnih vojnih invalida povećao čak za osam tisuća. Tražimo odgovornost svih onih, ponajprije u MUP-u i MOBMS-u, koji su na bilo koji način mogli utjecati na to da se na nezakonit način poveća broj sudionika Domovinskog rata, to prije što se zahvaljujući tome potrošilo vrlo mnogo novca poreznih obveznika, ističe se u priopćenju. Ne slažemo se da se u vezi s jedinstvenim registrom hrvatskih branitelja neprestano napada Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti jer ono samo prikuplja podatke i ničim ne može utjecati na to tko jeste, a tko nije branitelj, stoji u priopćenju UBIUDR-a.

U povodu tog priopćenja vezanog uz jedinstveni registar hrvatskih branitelja, reagiralo je danas i Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti navodeći da u skladu s Pravilnikom o registru hrvatskih branitelja podatke o sudjelovanju u Domovinskom ratu koji se prikupljaju i unose u bazu podataka MOBMS-u dostavljaju MORH i MUP. Napominje da do 2005. godine nije ni bilo službenog podatka o broju hrvatskih branitelja, iako je postojala zakonska obveza iz 2002. godine, nego je tek 2004. MOBMS potaknuo izradu jedinstvenog registra. Iako su se neslužbeno proteklih godina iznosile određene brojke, tek se nakon ujedinjavanja službenih evidencija može govoriti o pouzdanim podacima, navodi se u priopćenju. Činjenica je da ima branitelja koji jednostavno nisu tražili potvrde o sudjelovanju u Domovinskom ratu sve dok nije osnovan Fond hrvatskih branitelja kako bi ostvarili pravo na udjele - jedno od rijetkih materijalnih prava koje ostvaruju na temelju statusa, navodi MOBMS.