c S
Dnevne novosti

Ministar Bajs: Hrvatska je turistička, ali sigurna zemlja

20.08.2009 08:24 ZADAR, 19. kolovoza 2009.(Hina) Ministar turizma Damir Bajs rekao je  na sastanku s predstavnicima Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) u Starigradu podno Velebita da je Hrvatska turistička, ali sigurna zemlja, pri čemu je istaknuo da svakom turistu "koji dođe u sigurnosnu problematičnu situaciju" ima tko pomoći, a ponajprije pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja.
Podsjetio je da Ministarstvo turizma i HGSS imaju dugoročni ugovor koji definira suradnju. Da je Hrvatska sigurna zemlja za turiste, potvrđuje i činjenica da su ministri drugih zemalja zahvalili Hrvatskoj na brzoj pomoći njihovim državljanima kojima je pomoć bila potrebna, istaknuo je ministar Bajs.

U idućem razdoblju želimo unapređivati sigurnost turista, želimo smanjiti što više broj mogućih pogrešaka, nastaviti s obilježavanjem staza za turiste, a samo ove godine označili smo sto kilometara novih staza, osposobiti nove vodiče, a za ovu sezonu osposobili smo 150 novih, rekao je ministar Bajs. U sljedećih pet do deset godina Hrvatska će predstaviti nova turistička područja te ih označiti, tekao je, dodajući da će "to biti naš turistički adut, a u cijelom tom poslu smanjit ćemo dio potencijalno opasnog područja".

Na sastanku s predstavnicima HGSS-a bili su i državni tajnik za turizam Branko Grgić, državni tajnik u Ministarstvu kulture Zoran Šikić, pročelnik HGSS-a Vinko Prizmić i drugi. Govoreći o radu HGSS-a, pročelnik Vinko Prizmić je rekao da HGSS i dalje želi biti nositelj sigurnosti na nesigurnim područjima. Kroz pripremu sustava zaštite za turiste i vlastite građane, u razdoblju od pet do deset godina, želimo da Hrvatska bude sigurna za sve ljude koji budu na nesigurnim područjima. Filozofija modernog turizma i jest da se odlazi tamo gdje nije uobičajeno, rekao je Prizmić, dodajući da će Hrvatska biti prva zemlja Mediterana po takvim oblicima selektivnog turizma. Kako sve više ljudi boravi na takvim područjima, povećava se i broj nesreća, istaknuo je, dodajući kako je cilj smanjiti takve nesreće, preventivno djelovati i izgraditi sustav po kojemu će se stradalima pomagati na mjestu nesreće. "Već ove godine unaprijedili smo helikoptersko zbrinjavanje", rekao je Prizmić i dodao da Hrvatska u Splitu, Divuljama i u Puli ima helikoptersku službu koja je u svakom trenutku spremna djelovati. To je velik pomak u jamčenju sigurnosti turistima, a već iduće godine takva će se služba uspostaviti i na drugim mjestima na Jadranu, među ostalim i u Starigradu podno Velebita, rekao je. Od 15. lipnja do 15. rujna bilo je 56 medicinskih letova i 26 spašavanja s nesigurnih područja. Od početka godine HGSS je imao 470 intervencija.

Hrvatska je već sad sigurna zemlja koja se brine o građanima i turistima, već sad je uzor-zemlja u regiji, istaknuo je Prizmić. Državni tajnik u Ministarstvu kulture Zoran Šikić rekao je kako bez sigurnosti turista nema razvoja turističke djelatnosti. Kad je riječ o zaštićenim područjima, parkovima prirode i nacionalnim parkovima, oni čine 12 posto kopnenog teritorija. Postignuta je zavidna razina sigurnosti u njima, istaknuo je Šikić i dodao da su turistički rezultati ostvareni u tim zaštićenim područjima na prošlogodišnjoj razini ili sasvim blizu prošlogodišnjih, rekordnih rezultata i u Nacionalnom parku Krki i u nacionalnim parkovima Plitvicama, Mljetu, Paklenici i ostalima. Nakon sastanka održanog u Upravi Nacionalnog parka Paklenice sudionici su u kanjonu tog parka bili nazočni redovitoj praktičnoj vježbi spašavanja HGSS-a.