c S
Dnevne novosti

MIP: U sadašnjoj fazi istrage skidanje imuniteta B. Rončeviću nije potrebno

20.08.2009 08:27 ZAGREB, 19. kolovoza 2009.(Hina) Saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) nije ukinulo zastupnički imunitet HDZ-ovu zastupniku Berislavu Rončeviću, na zahtjev Državnog odvjetništva (DORH), jer to, kako je rečeno na sjednici, u sadašnjoj fazi istražnog postupka, po novom Zakonu o kaznenom postupku, nije niti potrebno, ali su istodobno iz oporbe upozorili na nepotrebno odugovlačenje postupka od strane Državnog odvjetništva.
Iz SDP-a su stoga ipak zatražili da se imunitet Rončeviću skine, no glasovanje o tome prijedlogu završilo je neriješeno 4:4 jer su četiri člana Povjerenstva iz redova HDZ-a bili protiv, ostali za, a jedan član Povjerenstva nije bio na sjednici. "Istraga se može provoditi i bez skidanja imuniteta", ustvrdio je predsjednik MIP-a Damir Sesvečan (HDZ), ali s tim tumačenjem nije se složio Ivan Drmić (HDSSB) rekavši da će nadležne službe sada biti "zavezanih ruku" i istragu neće moći voditi na uobičajeni način. Drmić je oštro ustvrdio da se istraga koči kako Rončević ne bi progovorio tko mu je bio nalogodavac budući da se, kako dodaje, ne bi imao hrabrosti sam upustiti u 'aferu kamioni'.

Rješavaju se afere poput "maestra" i "indexa", sudi se studentima i ponekom profesoru, a kad su u pitanju milijunski iznosi, sve staje, ustvrdio je Drmić na što mu je Sesvečan uzvratio da, ako zna bilo što, neka podnese kaznenu prijavu. "Mi nismo ni suci, ni tužitelji, ni izvršitelji i žao mi je što se Drmić stavio u tu ulogu", kazao je Sesvečan. Drmić je upitao i je li moguće da je tu riječ o političkoj trgovini između SDP-a i HDZ-a, no Gordana Sobol (SDP) oštro je odbacila Drmićeve insinuacije podsjetivši da je upravo SDP zatražio osnivanje istražnog povjerenstva u 'aferi kamioni'.

"Oko 'kamiona' nema dogovora, ali ima oko tumačenja zakona jer, bez obzira na nas, nadležni organi mogu provoditi istragu", ustvrdila je Sobol dodajući kako MIP i nije nadležan za vjerodostojno tumačenje zakona, što, dodaje, zna i Državno odvjetništvo. Ustvrdila je da je državni odvjetnik imao dosta elemenata za podizanje optužnice i naglasila kako bi bili najsretniji da su danas raspravljali o tome, a ne je li u fazi istrage potrebno skidanje imuniteta ili ne. S njom se složio i stranački kolega Ivan Hanžek rekavši kako je Sabor očigledno glavni krivac za sve što ne štima u državi pa se, kako navodi, ne može oteti dojmu da je tako i Povjerenstvo svojevrsni alibi glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću, koji sam ne može ništa učiniti te bi, navodi Hanžek, mogao razmisliti treba li i dalje obnašati tu funkciju.

DORH je službeno zatražio skidanje imuniteta kako bi se mogao provesti kazneni postupak protiv Rončevića, kojega se tereti da je kao ministar obrane 2004. za vojsku kupio kamione nepovoljnijeg ponuđača i tako oštetio državni proračun.