c S
Dnevne novosti

Vlada prijeti smjenama u nadzornim odborima trgovačkih društava u državnom vlasništvu zbog neispunjenja obaveza

21.08.2009 08:15 ZAGREB, 20. kolovoz 2009. Hina Vlada je  dala dodatni rok od deset dana za donošenje mjera povećanja likvidnosti i smanjenje plaća predsjednika i članova uprava trgovačkih društava u državnom vlasništvu koja to još nisu učinila, a u protivnom će smijeniti članove koji u nadzornim odborima predstavljaju državu.
Svi koji nisu uspjeli ispuniti obveze, dobit će rok od još deset dana, a ako ih ni tada ne ispune, preispitat će se odgovornost članova nadzornih odbora koji predstavljaju državu, kazala je premijerka Jadranka Kosor, ističući kako će na mjesta tih članova doći osobe koje su u stanju provesti vladine odluke. Kosor je naglasila da je vlada dobila detaljne planove povećanja likvidnosti tvrtki u državnom vlasništvu, da se oni provode u većini društava, dok manji dio ima određenih problema u ispunjavanju svojih obveza. Izvijestila je da probleme s likvidnošću imaju Hrvatska eletroprivreda, Hrvatske ceste, Hrvatske željeznice i Vjesnik.

Vladinu odluku o ograničavanju plaća članova uprava na 3,2 prosječne neto plaće isplaćene u travnju provelo je 30 društava, 15 ih to nije ni moralo učiniti, jer su već imali niže plaće, a 15 se nije očitovalo jesu li smanjili plaće. Mjere kojima društva namjeravaju povećati likvidnost uglavnom se odnose na svakodnevno praćenje stanja na računu, pregovore s dobavljačima o modelima plaćanja te s bankama o povoljnijem kreditiranju, odustajanje od projekata koji u ovom času nisu nužni te strogu kontrolu stvaranja novih obveza.

Potpredsjednik vlade Damir Polančec kazao je, pak, da izvješća o mjerama za poboljšanje likvidnosti nisu dostavila društva s rascjepkanom vlasničkom strukturom. "Iskreno, kao predsjednik Hrvatskog fonda za privatizaciju, ne mogu biti zadovoljan članovima nadzornih odbora koji predstavljaju državu i nisu adekvatno proveli vladine odluke", rekao je Polančec. Dodao je kako ti ljudi moraju shvatiti da imaju odgovornost i prema stvarnom vlasniku, a to je država, bez obzira jesu li u nadzornim odborima u ime državnih ustanova ili fondova.