c S
Dnevne novosti

Šibenik: Milanović, Čačić i Jakovčić predstavili gospodarske mjere za izlazak iz krize

21.08.2009 08:20 ŠIBENIK, 20. kolovoza 2009.(Hina) Smanjenje javne potrošnje, rasterećenje gospodarstva i rada, uvođenje poreza na luksuz, fiskalna decentralizacija te jačanje lokalne i regionalne samouprave glavne su točke gospodarskog programa za izlazak Hrvatske iz krize koji su u Šibeniku na konferenciji za novinare predstavili predsjednici SDP-a Zoran Milanović, HNS-a Radimir Čačić i IDS-a Ivan Jakovčić.
Šibenski sastanak oporbenih čelnika i njihovih suradnika nastavak je sastanka u Kastvu od prije mjesec dana, a ovaj su put razgovarali o gospodarskim temama i budućnosti hrvatskog razvoja, rekao je Milanović. Istaknuo je kako nije bilo riječi o raspodjeli fotelja jer "o takvim stvarima ne razgovaraju". "Kroz prizmu gospodarstva razgovaralo se i o fiskalnoj i monetarnoj politici.

Naš zajednički stav je da je javna potrošnja u Hrvatskoj enormna. Ako Hrvatska želi dalje, ako želi biti bogatija, onda je potrebno značajno porezno rasterećenje gospodarstva i rada uz istovremeno opterećenje kapitala i luksuza", rekao je Milanović. Za razliku od onih, kako je rekao Milanović, koji bi htjeli "preko koljena, dva mjeseca nakon izbora ukinuti određene općine", SDP, HNS i IDS smatraju kako to jest tema za razgovor, ali jedna od posljednjih. "Mi se zalažemo za veću lokalnu i regionalnu autonomiju, za više novca, ali i više odgovornosti i ovlasti jer tako funkcionira i Europa", zaključio je Milanović.

Predsjednik HNS-a Radimir Čačić istaknuo je kako je nedopustivo da već 19 godina propada milijarde eura vrijedna državna imovina te da ona nije "u razvojnoj funkciji Hrvatske". "Državna imovina, od Brijuna do Prevlake ako govorimo samo o turizmu, djelotvoran je instrument za aktiviranje razvoja ove zemlje. To vidimo kao dio odgovora na pitanje kako istovremeno smanjivati državni proračun, a s druge strane razvijati zemlju i zadovoljiti visoke socijalne standarde za koje se zalažemo", rekao je Čačić, ističući da će te tri stranke dolaskom na vlast odmah ukinuti krizni porez. "Transparentnom javnom nabavom i borbom protiv korupcije moguće je ostvariti značajne uštede. Ako pogledate što se i kako događalo u javnoj nabavi u HŽ-u, HAC-u ili HEP-u, može se reći kako se tu može ostvariti proračunska ušteda preko tri milijarde kuna. Cestovna infrastruktura, primjerice, skuplja je 50 posto zbog korupcije ili nesposobnosti ove Vlade", ustvrdio je Čačić.

"Energetski razvoj Hrvatske velikim dijelom će se temeljiti na obnovljivim izvorima energije", rekao je predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić. Ističući važnost uvođenja fiskalne decentralizacije, rekao je kako "županije, gradovi i općine s obzirom na sadašnju visoku centralizaciju države ne mogu biti motori razvoja". Na novinarski upit o sudbini kriznog poreza na Ustavnome sudu Milanović je odgovorio da bi suci Ustavnoga suda o nekom slučaju trebali govoriti svojim presudama, a ne na konferencijama za novinare. "Krizni porez je nemoralan, no SDP će poštovati odluku Ustavnoga suda", istaknuo je. Za najavljene sindikalne prosvjede u rujnu Milanović je rekao da su oni "legitimno pravo izražavanja nezadovoljstva, no u njihovoj organizaciji SDP ne sudjeluje". Jakovčić je pak istaknuo kako je sadašnje okupljanje oporbe drugačije od onoga iz 1999. i 2000. godine jer je tada u koaliciji bilo i nekih koji su "držali fige u džepu".