c S
Dnevne novosti

Sudac Bonomy: suđenje Karadžiću može početi

21.08.2009 08:21 DEN HAAG, 20. kolovoza 2009.(Hina/Reuters) Suđenje ratnom vođi bosanskih Srba Radovanu Karadžiću pred Haaškim sudom (ICTY) može početi, izjavio je u četvrtak sudac koji predsjeda predraspravnim postupkom.
Bivši sarajevski psihijatar optužen je u 11 točaka za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, uključivo dvije za genocid zbog 43-mjesečne opsade Sarajeva i pokolj 8.000 muslimana u Srebrenici 1995. "Mislim da je ovaj predmet spreman za suđenje i takvo ću izvješće podnijeti predsjedniku suda", rekao je sudac Iain Bonomy na statusnoj konferenciji pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

Očekuje se da će suđenje početi ove godine, no ne zna se točno kada. Sudac Bonomy također je ukorio Karadžića zbog prigovora da mu nije omogućena odgovarajuća oprema za pripremu suđenja. Tako je, među ostalim, Karadžić rekao da mu je računalo presporo i da nema sigurnu telefonsku liniju. "Ovo je prvi put da se pojavljujete preda mnom i da sam stekao dojam da potpuno ne kontrolirate svoj slučaj", rekao je Bonomy Karadžiću dodavši kako svoje probleme s opremom može riješiti izvan suda.