c S
Dnevne novosti

Ministarstvo zdravstva: zamrzavanje zametaka bit će dozvoljeno u iznimnim slučajevima

24.08.2009 08:21 ZAGREB, 21. kolovoza 2009.(Hina) Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi priopćilo je da će biti dopuštena mogućnost zamrzavanja zametaka u postupku medicinski potpomognute oplodnje, ako oni neće moći ženi biti odmah vraćeni iz zdravstvenih razloga, a taj će postupak biti razrađen podzakonskim aktima tj. pravilnicima koje Ministarstvo priprema.
"Kada tijekom postupka medicinske oplodnje dolazi do nemogućnosti implantacije zametka uslijed zdravstvenih razloga, tada postoji obveza čuvanja zametaka do trenutka kada će implantacija biti moguća. To je ovim zakonom definirano i omogućeno, te će biti razrađeno pravilnicima koji su u izradi", stoji u priopćenju MZSS.

Ministar zdravstva Darko Milinović najavio je u medijima kako je izrada pravilnika pred završetkom te da će oni početkom rujna biti upućeni svima koja se bave medicinskom oplodnjom. Osim mogućnosti zamrzavanja zametaka u iznimnim slučajevima, pravilnicima bi trebalo biti propisano da svaka ustanova koja se bavi medicinskom oplodnjom mora zatražiti novu licencu za obavljanje te djelatnosti kao i da ima svu potrebnu opremu za zamrzavanje stanica.

Ustanove će morati imati povjerenstva za medicinsku oplodnju u kojima će, osim ginekologa, biologa i genetičara, biti i psiholog i pravnik, a povjerenstvo će parovima biti svojevrsno savjetodavno tijelo. Bračni će parovi svoj status morati dokazati vjenčanim listom, a izvanbračni sudskom izjavom o zajedničkoj adresi.