c S
Dnevne novosti

MVPEI razmatra prijedlog Jeremića o organizaciji skupa nesvrstanih

24.08.2009 08:26 ZAGREB, 22. kolovoza 2009.(Hina) Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija razmatra prijedlog srbijanskog šefa diplomacije Vuka Jeremića da Hrvatska sa Srbijom i ostalim zemljama bivše Jugoslavije sudjeluje u organizaciji skupa Pokreta nesvrstanih, rekao je u subotu glasnogovornik MVPEI-a u izjavi za Hinu.
"Idućeg tjedna pobliže ćemo razmotriti taj prijedlog, moramo provjeriti sve aspekte i sve izanalizirati", izjavio je glasnogovornik Mario Dragun potvrdivši da je ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković primio Jeremićevo pismo. Jedan hrvatski list piše u subotu da bi skup bio organiziran u povodu 50. godišnjice osnivanja Pokreta nesvrstanih te da bi se održao 2011. godine u Beogradu, gdje je bila i prva konferencija pokreta 1961. Također se navodi da Beograd predlaže da se zbog pripreme skupa sastanu ministri vanjskih poslova regije na početku 64. zasjedanja Opće skupštine UN-a koja počinje 23. rujna u New Yorku.

List piše da Jeremić u pismu navodi da je riječ "o posebno važnom jubileju za Pokret nesvrstanih čiji je jedan od osnivača i najaktivnijih članova bila upravo bivša Jugoslavija". "Srbija, koja je trenutačno promatrač u Pokretu, bila bi počašćena da bude domaćin i da zajedno s drugim državama sljednicama bivše Jugoslavije organizira taj skup. On bi trebao obilježiti jedan značajan dio naše zajedničke povijesti u funkciji dalje afirmacije i dobrobiti svakog od nas", stoji prijedlogu ministra Jeremića, a prenosi list.

Hrvatska u Pokretu nesvrstanih ima status promatrača, a u tom je svojstvu sudjelovala u srpnju na summitu pokreta koji se u održao u egipatskom Šarm El Šeiku. Hrvatsku je tada predstavljao predsjednik Stjepan Mesić kojega su iz MVPEI-ja obavijestili i o posljednjoj inicijativi pristigloj iz Srbije.

Predsjednik Mesić smatra da ukoliko bi došlo do obilježavanja obljetnice Pokreta nesvrstanih da bi Hrvatska trebala sudjelovati kao jedna od zemalja sljednica, doznaje se iz Ureda predsjednika. Međutim, ta odluka nije na predsjedniku Mesiću budući da njemu istječe mandat i da će Hrvatska u vrijeme obilježavanja godišnjice imati novog predsjednika.