c S
Dnevne novosti

ZUSSB traži cijenu pšenice od 1,25 kune; najava blokade graničnih prijelaza

24.08.2009 13:55 ĐAKOVO, 23. kolovoza 2009.(Hina) Seljačke udruge okupljene oko Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje (ZUSSB) traže da otkupna cijena pšenice bude 1,25 kuna po kilogramu, uljane repice 2,5 kune, hitnu isplatu neisplaćenih poticaja za 2008. u maksimalnom iznosu, isplatu poticaja za pšenicu, uljanu repicu i ostale ozime kulture i to 60 posto do kraja kolovoza, a ostalih 40 posto do kraja prosinca, a ako se ti zahtjevi ne ispune najavljuju za četvrtak 27. kolovoza blokadu 13 graničnih prijelaza na području Slavonije.
Blokada će biti potpuna i trajat će do ispunjenja tih zahtjeva, rečeno je na konferenciji na novinare u Đakovu koju su održali ZUSSB i oko njega okupljene udruge - đakovačka Brazda, Udruga poljoprivrednih proizvođača središnje Hrvatske, Hrvatski seljački savez Vukovarsko-srijemske županije i Udruga poljoprivrednika Požeško-slavonske županije. Svoje zahtjeve uputili su Vladi, odnosno ministarstvima poljoprivrede i gospodarstva.

Predsjednik ZUSSB-a Antun Laslo ustvrdio je da je cijena pšenice od 1,25 kune jedina jedina realna, proizvođačka. Naš model za dobivanje te cijene je 95 lipa od otkupljivača i 30 lipa od države što je za 15 lipa više od našeg prvotnog zahtjeva prema državi, a udvostručili smo ga jer je u međuvremenu plavi dizel poskupio za čak pola kune, rekao je Laslo.

Poručio je kako je dva mjeseca strpljenja bilo dosta, u međuvremenu je plavi dizel poskupio, a otkupljivači se nisu dogovorili oko jedinstvene cijene pšenice od 95 lipa s kojom je izašao Agrokor. "Ako je on mogao izaći s tom cijenom, mogli su i drugi, no Žitozajednica je izašla s cijenom u rasponu od 78 do 82 lipe po kilogramu pšenice, a plaše i najave da će neke njene članice ići i s nižom cijenom od 78 lipa", naveo je Laslo.

"Sjetva je pred vratima, a nitko ne zna koliko i što sijati. Na nagovor države da je to budućnost, dizali smo kredite, a danas smo dužnici. S druge strane, sve se uvozi, pa i pšenica iz Srbije, a uvezeno je i 200 milijuna litara mlijeka, a naše farme završit će u kolapsu", ustvrdio je Antun Laslo.

Predsjednik Udruga poljoprivrednih proizvođača središnje Hrvatske Stjepan Kunovec rekao je kako seljaci uvažavaju nastojanja ministra poljoprivrede da se seljaci rasterete troškova skladištenja, no da plaše najave da će neke članice Žitozajednice ići s cijenom pšenice i ispod 78 lipa. Dopredsjednik Hrvatskog seljačkog saveza Vukovarsko-srijemske županije Tomo Pokrovac dodao je kako se blokadom ne želi rušiti ministar Čobanković ili Vlada nego da seljaci tako samo traže svoje.

Ispred Udruge poljoprivrednika Požeško-slavonske županije Dragutin Dukić je kritizirao odnos države prema seljacima i agraru, rekavši da država "podilazi švercerskom lobiju i tajkunima". "Gdje je u cijeloj ovoj seljačkoj borbi za cijenu pšenice predsjednik HSS-a i koalicijski partner vlasti Josip Friščić", zapitao je Dukić, a kritike su iznesene i na račun predsjednika Hrvatskog seljačkog saveza Željka Mavrovića.

Laslo je istaknuo kako blokada nema nikakvu političku pozadinu, a predsjednik Brazde Mato Brlošić poručio Vladi da su seljaci do četvrtka otvoreni za razgovore i postizanje cijene pšenice od 1,25 kn.