c S
Dnevne novosti

Za projekte na Korčuli Fond dao 16,4 milijuna kuna

25.08.2009 08:21 LUMBARDA, 24. kolovoza 2009.(Hina) Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost na otoku Korčuli sufinancira provedbu 19 ekoloških i energetskih projekata, vrijednih 28 milijuna kuna, s 13,4 milijuna kuna, uglavnom bez povrata, izvijestio je danas na konferenciji za novinare u Lumbardi direktor tog fonda Vinko Mladineo.
Na otoku Korčuli također funkcionira i sustav gospodarenja posebnim kategorijama otpada, posebno ambalažnog, te su građani kroz sustav povratne naknade od tog fonda dobili više od tri milijuna kuna. Najviše novca, čak 11 milijuna kuna, uložit će se u tri službena odlagališta komunalnog otpada - Kokojevicu u Lumbardi, Ugrinovicu u Smokvici te Sitnicu u Blatu. Sanacijski radovi na tim odlagalištima bit će završeni 2011. godine. Najzahtjevnija sanacija, zbog prijašnjih čestih požara, provodi se na odlagalištu Kokojevici, koje je Mladineo i obišao s dubrovačko-neretvanskim županom Nikolom Dobroslavićem i saborskim zastupnikom Franom Matušićem.

Fond je, u sklopu projekta sanacije, s Općinom Lumbardom odobrio i oko milijun kuna za troškove gašenje požara te za preventivne protupožarne mjere. Gradu Korčuli te općinama Veloj Luci, Blatu, Smokvici i Lumbardi Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost odobrio je novac za kupnju kanti, kontejnera i zelenih otoka kako bi se poboljšala razina komunalne usluge.

Na otoku Korčuli provode se i projekti energetske učinkovitosti, posebno oni vezani za korištenje ukapljenoga naftnog plina i Sunčeve energije i u javnom i u privatnom sektoru. Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinko Mladineo istaknuo je da taj fond u Dubrovačko-neretvanskoj županiji sufinancira više od 120 projekata, za što je odobreno oko 168 milijuna kuna.