c S
Dnevne novosti

Mesić s Guterresom o izbjeglicama s područja bivše Jugoslavije

25.08.2009 08:13 ZAGREB, 24. kolovoza 2009.(Hina) Pitanje povrataka izbjeglica i rješavanje pitanja izbjeglih osoba s područja bivše Jugoslavije bile su glavne teme razgovora koje su u ponedjeljak navečer u Uredu predsjednika vodili hrvatski predsjednik Stjepan Mesić i Visoki povjerenik Ujedinjenih naroda za izbjeglice Antoni Guterres.
Guterres je u ponedjeljak, na početku svojeg prvog obilaska jugoistočne Europe, boravio u posjetu Zagrebu gdje je razgovarao s premijerkom Jadrankom Kosor i predsjednikom Stjepanom Mesićem. "Visoki povjerenik svjestan je da Hrvatska ima probleme zbog zaduženosti, ali pitanje izbjeglih i prognanih za Hrvatsku je i ljudsko pitanje", kazao je Mesić novinarima nakon sastanka, ističući kako je ovo pitanje tema kojom se Hrvatska može i želi baviti.

Za Hrvatsku je važno da se izbjegli vrate, dodao je hrvatski predsjednik. Mesić je rekao da Hrvatska ne može vratiti stanarska prava, ali može na drugi način zbrinuti one koji se odluče na povratak u Hrvatsku. Guterres je iznio ideju o osnivanju fonda za povratak izbjeglih i prognanih na području bivše Jugoslavije u kojem bi sudjelovale Hrvatska, Srbija i BiH, uz financijsku pomoć međunarodne zajednice, a koji bi se bavio stambenim zbrinjavanjem izbjeglih i njihovoj integraciji u društvo.

"Hrvatska se svojedobno nosila s milijun izbjeglica i na tome joj želim čestitati", kazao je Guterres. Visoki povjerenik kazao je da je ohrabren razgovorima koje je s hrvatskim čelništvom vodio u Zagrebu, jer je "iskazana spremnost za održiv povratak izbjeglica". "Još uvijek postoji mnogo toga što se može učiniti na tom pitanju u bliskoj budućnosti ,a UNHCR je spreman pomoći u rješavanju tog problema", zaključio je. Guterres će u utorak o istom problemu razgovarati s predstavnicima vlasti u Sarajevu.