c S
Dnevne novosti

Sjednica Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe opojnih droga

25.08.2009 08:03 ZAGREB, 24. kolovoza 2009.(Hina) Povjerenstvo za suzbijanje zlouporabe opojnih droga na  sjednici održanoj u ponedjeljak usvojilo je nacrt Izvješća o provedbi Nacionalne strategije i Akcijskog plana suzbijanja zlouporabe opojnih droga za 2008. godinu, koji će se uputiti na usvajanje Vladi RH.
Izvješće sadrži objedinjene podatke za 2008. te detaljno prikazuje stanje zlouporabe opojnih droga u Hrvatskoj, europske trendove kao i pregled položaja RH u odnosu na stanje i kretanje suzbijanja zlouporabe opojnih droga u Europi, priopćeno je danas iz Vlade. Izvješće također sadrži epidemiološke podatke o osobama liječenim zbog zlouporabe droga, podatke o kriminalitetu vezanom za zlouporabu opojnih droga te pregled aktivnosti koje su na području suzbijanja zlouporabe droga, prevencije i liječenja ovisnosti, međunarodne suradnje na području droga, provedene od strane mjerodavnih ministarstva, županija, udruga i terapijskih zajednica tijekom 2008.

Na sjednici, održanoj pod predsjedanjem potpredsjednice hrvatske Vlade i predsjednice Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga Đurđe Adlešič, članovi Povjerenstva izvijestili su o dinamici izvršenja aktivnosti iz Provedbenog programa Akcijskog plana suzbijanja zlouporabe opojnih droga za 2009. u prvih šest mjeseci, nakon čega je usvojeno izvješće uz naglasak da je neophodno intenzivirati provedbu preventivnih aktivnosti u obrazovnom sustavu.

Predsjednica Povjerenstva Adlešič dala je inicijativu kojom bi se prikupili primjeri dobre prakse preventivnih programa koji se provode u pojedinim županijama, a kako bi se mogli prezentirati i primjeniti u onim županijama u kojima se preventivni programi ne provode na zadovoljavajući način. Na sjednici se raspravljalo i o izradi programa aktivnosti kojima će se od 15. studenog do 15. prosinca 2009. obilježiti Mjesec borbe protiv ovisnosti.