c S
Dnevne novosti

Sjedinjene Države žele pokrenuti ustavne promjene u BiH?

26.08.2009 08:10 SARAJEVO, 25. kolovoza 2009.(Hina) Proces ustavnih promjena u Bosni i Hercegovini mogao bi biti ponovo pokrenut već u rujnu a odvijat će se pod nadzorom i uz sudjelovanje predstavnika američke administracije, tvrdi sarajevski "Dnevni avaz".
Pozivajući se na neimenovane izvore iz Washingtona, list navodi kako je bivšem američkom veleposlaniku u Sarajevu Cliffordu Bondu već dodijeljena zadaća nadzora očekivanih pregovora o izmjenama ustava. Američka administracija navodno želi potaknuti takve promjene koje bi osigurala učinkovitije donošenje odluka koje se tiču države BiH, što smatraju nužnim preduvjetom da bi ta zemlja postala članicom NATO-a ali potom i Europske unije.

Rječ je prvenstveno o prilagodbama sukladnim Europskoj povelji o ljudskim pravima, potrebi da se osigura jačanje gospodarstva te da se se zaštite ljudska prava. Entitetsko glasovanje, odnosno odlučivanje u Parlamentu BiH po kojemu je za usvajanje zakona nužna odgovarajuća potpora zastupnika iz Federacije BiH i Republike Srpske, za sada ipak ne bi trebalo biti predmetom rasprave.

Entitetsko glasovanje bilo je glavnim razlogom propasti gotovo već prihvaćenog paketa ustavnih amandmana o kojima se raspravljalo 2006. godine i kada su protiv njega upravo iz tog razloga glasovale Stranka za BiH (SBiH) i HDZ 1990. "Preciznije je reći da se radio o nacionalnom glasovanju i ono se najčešće zlorabi. Kako u Zastupničkom domu državnog parlamenta tako i u parlamentima entiteta. I to rade svi", ocjena je što ju je prenio neimenovani američki dužnosnik.

On je potvrdio i to kako SAD nisu protiv zatvaranja Ureda Visokog predstavnika (OHR) te da je toj instituciji ionako "istekao rok trajanja". Zatvaranje OHR-a moglo bi uslijediti do kraja godine ispune li se potrebni uvjeti a jedan od njih je definiranje i raspodjela državne imovine.