c S
Dnevne novosti

MFIN: Vlada treba donijeti odluku o prihvatu, ali se za sada ne razmišlja o korištenju alokacije SDR-a

26.08.2009 08:19 ZAGREB, 25. kolovoza 2009.(Hina) Hrvatska bi Vlada trebala donijeti odluku koja će omogućiti prihvat sredstava opće i posebne alokacije specijalnih prava vučenja (SDR-a) Međunarodnog monetarnog fonda, ukupne vrijednosti 450 milijuna dolara, ali u ovom trenutku ne razmišlja se o korištenju tih sredstava, izvijestilo je danas Ministarstvo financija.
Temeljem odluke MMF-a o općoj alokaciji specijalnih prava vučenja zemljama članicama, Hrvatska bi imala mogućnost korištenja 271 milijun SDR-a, a uz to bi, temeljem drugih odluka MMF-a o posebnoj alokaciji, imala pravo na još oko 32 milijuna SDR-a. To bi ukupno bilo nešto više od 300 milijuna SDR-a što je, po trenutnom tečaju, protuvrijednost od oko 450 milijuna dolara.

"U ovom trenutku nemamo namjeru koristiti ta sredstva, kao što i dio drugih zemalja neće koristiti ta sredstva", kazao je u izjavi za Hrvatski radio ministar financija Ivan Šuker. Iz Ministarstva financija objašnjavaju da bi Vlada trebala donijeti odluku koja će omogućiti prihvat sredstava opće i posebne alokacije SDR-a i u toj odluci ustvrditi da će tim sredstvima upotpuniti međunarodne pričuve.

"Ta sredstva alocirat će se na središnjem depozitarnom računu kod HNB-a. Odluku o tome treba donijeti Vlada, ali to ne znači da ćemo mi ta sredstva koristiti", izjavio je Šuker. Dodao je da će Vlada, ako bude trebalo, donijeti i posebnu odluku oko korištenja tih sredstava. "Ali, kakva je sad situacija, nama u ovom trenutku nije namjera koristiti ta sredstva.

Dakle, Hrvatska u ovom trenutku, unatoč svim poteškoćama, nije u takvim poteškoćama da bi trebala koristiti ta sredstva", kazao je Šuker. I u priopćenju Ministarstva financija se navodi kako će, s obzirom da je sredstva alokacije SDR-a moguće koristiti i to primarno za platno-bilančne potrebe koje uključuju mogućnost korištenja sredstava za otplatu inozemnog duga države, Vladina odluka sadržavati i odredbu po kojoj će Vlada u eventualnom slučaju platno-bilančne potrebe moći donijeti novu odluku o korištenju sredstava alokacije SDR-a.