c S
Dnevne novosti

BiH treba 500 milijuna eura kako bi riješila problem prognanika

26.08.2009 08:16 SARAJEVO, 25. kolovoz 2009.Hina Bosna i Hercegovina mogla bi do 2014. riješiti problem oko 117 tisuća svojih građana koji u njoj još žive kao prognanici no uvjet za to je politička volja ali i osiguravanje oko 500 milijuna eura, izjavio je ministar za ljudska prava i izbjeglice Safet Halilović.
"Taj projekt je ostvariv i to je sada prije svega pitanje političke volje", kazao je Halilović novinarima uoči susreta s visokim povjerenikom Ujedinjenih naroda za izbjeglice Antoniom Guterresom koji je u Sarajevo doputovao u sklopu svoje regionalne turneje kako bi potaknuo konačno rješavanje pitanja izbjeglica i prognanika u Hrvatskoj, BiH i Srbiji.

Guterres je ocijenio obraćajući se novinarima kako su vlasti BiH do sada poduzele iznimne napore ne bi li zbrinule brojne prognanike i izbjeglice.Bez tih napora, kako je istaknuo, ne bi ni bio moguć tako masovan povratak kakav je do sada ostvaren. Halilović je podsjetio kako je tijekom rata u BiH gotovo dva milijuna ljudi bilo prisiljeno napustiti svoje domove a do sada ih se tamo vratilo milijun i 20 tisuća.Oko pola milijuna državljana BiH još uvijek živi u inozemstvu od čega njih 80 tisuća nije uspjelo ni na koji način regulirati status.

U statusu prognanika unutar same BiH i dalje je 39 tisuća obitelji s oko 117 tisuća članova a vlasti drže kako je prioritet riješiti upravo njihove probleme.Potkraj 2002. sva odgovornost za rješavanje pitanja izbjeglica i prognanika prenesena je s međunarodnih organizacija na vlasti BiH no Halilović je istaknuo kako je pomoć i dalje nužna jer država BiH nije u stanju sama osigurati potrebnih 500 milijuna eura.

I Gutierres je apelirao na međunarodnu zajednicu da pomogne BiH koliko god je to moguće.Istaknuo je kako se ne smije dopustiti da globalna kriza i recesija utječu na najranjivije društvene skupine kakvu čine izbjeglice. "U ovom dijelu svijeta sada je važnije nego ikad zatvoriti poglavlje izbjeglištva", kazao je portugalski diplomat istaknuvši pri tom kako se taj problem može učinkovito riješiti samo suradnjom svih zemalja regije. Nakon posjeta BiH Guterres će otputovati u Beograd.