c S
Dnevne novosti

Čobanković: možete prosvjedovati, ali ne blokirati granice

26.08.2009 08:22 ZAGREB, 25. kolovoza 2009.(Hina) Pet seljačkih udruga u četvrtak, 27. kolovoza kreće s blokadom 13 graničnih prijelaza u Slavoniji i Baranji koja će trajati dok se ne ispune njihovi zahtjevi, najavili su predstavnici tih udruga nakon sastanka s predstavnicima otkupljivača pšenice i ministrom poljoprivrede Petrom Čobankovićem koji im je poručio da mogu prosvjedovati, ali ne i blokirati granice.
"Nemam ništa protiv prosvjeda, ali imam protiv blokiranja prometnica i graničnih prijelaza. Možete prosvjedovati koliko želite, ali ne možete blokirati granice", poručio je Čobanković i najavio da će se i osobno potruditi da spriječi blokadu graničnih prijelaza.

Turistička sezona još traje, kazao je Čobanković koji je upozorio da svojim blokadama graničnih prijelaza poljoprivrednici mogu utjecati i na preostali tijek sezone i njene rezultate. U slučaju slabije turističke sezone, koju prosvjedima možete uzrokovati, ne mogu jamčiti da će vam biti isplaćeni poticaji koji su dogovoreni, upozorio je Čobanković.

Blokadu graničnih prijelaza organiziraju Hrvatski seljački savez Vukovarsko-srijemske županije, Udruga Brazda, Zajednica udruga seljaka Slavonije i Baranje, Udruga poljoprivrednih proizvođača središnje Hrvatske i Koordinacija udruga Požeško-slavonske županije.

Seljačke udruge traže da otkupna cijena pšenice bude 1,25 kuna po kilogramu (pri čemu od otkupljivača traže cijenu od 95 lipa, a zbog poskupljenja plavog dizela od države traže da svoj dio poveća s 15 na 30 lipa po kilogramu). Traže i cijenu uljane repice od 2,5 kune po kilogramu, hitnu isplatu neisplaćenih poticaja za 2008. u maksimalnom iznosu, isplatu poticaja za pšenicu, uljanu repicu i ostale ozime kulture i to 60 posto do kraja kolovoza, a ostalih 40 posto do kraja prosinca.

Prosvjedi će trajati dok se ne ispune naši zahtjevi, poručili su Tomislav Pokrovac iz Hrvatskog seljačkog saveza Vukovarsko-srijemske i tajnica ZUSSB-a Marija Komesarović. Predsjednik Hrvatskog seljačkog saveza Željko Mavrović izjavio je pak da je protiv prosvjeda koji ugrožavaju državu i standard hrvatskih građana. Za prosvjede, ali protiv blokade graničnih prijelaza, je predsjednik Nezavisnih hrvatskih seljaka Mato Mlinarić koji upozorava da će nakon što prosvjed krene "biti pokrenuta cijela lavina", da će se ratarima pridružiti i mljekari. Predstavnici mlinsko-pekarske industrije i na današnjem su sastanku poručili kako cijenu diktira tržište, pa primjerice Stjepan Varga iz Čakovečkih mlinova kaže kako su s cijenom pšenice većom od 82 lipe za kilogram nekonkurentni na hrvatskom tržištu i to znači propast.

Ministar Čobanković proizvođače pšenice izvijestio je da u ponedjeljak počinje isplata 60 posto poticaja za pšenicu i to bi trebalo biti isplaćeno do kraja tjedna.