c S
Dnevne novosti

Nove kazne bankama u BiH zbog povećanja kamata

27.08.2009 08:18 SARAJEVO, 26. kolovoza 2009.(Hina) Općinski sud u Sarajevu donio je dvije nove presude kojima su ponovo kažnjene banke zbog protuzakonitog povećanja kamata na kredite odobrene građanima.
Presudom sarajevskog općinskog suda zbog kršenja zakona o zaštiti potrošača BiH ogranak UNICREDIT banke u toj zemlji kažnjen je s ukupno 10.000 eura, dok je Raiffeisen banka kažnjena s 1250 eura a dodatnu kaznu od 500 eura morat će platiti i njezin direktor.

U slučaju UNICREDIT banke presude su zapravo donesene u četiri pojedinačna slučaja u kojima su građani imali pritužbe na banku zbog jednostranog povećanja kamata. U sva četiri slučaja sud je presudio kako bančini klijenti nisu bili na odgovarajući način informirani o uvjetima pod kojima mogu očekivati povećanje kamatnih stopa. Takvi detalji nisu bili navedeni u ugovorima koji su klijenti potpisivali s bankama.

Prekršajne prijave protiv banaka nakon pritužbi građana po službenoj dužnosti je podnijela uprava za inspekcijske poslove Federacije BiH, a najavljeno je kako će takvih prijava biti još. Općinski sud u Sarajevu prošli je tjedan izrekao prvu presudu zbog povećanja kamatnih stopa kada je novčanom kaznom od 4.000 eura kažnjena Intesa San Paolo banka.

Presude u tim slučajevima za sada ne omogućavaju oštećenim građanima povrat novca, jer oni moraju pokrenuti pojedinačne sporove protiv banaka i tražiti vraćanje novca koje su im banke nezakonito uzele.