c S
Dnevne novosti

MVPEI: traže se rješenja za deblokadu hrvatskih pristupnih pregovora s EU

27.08.2009 08:24 ZAGREB, 26. kolovoza 2009.(Hina) Hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI) potvrdilo je izjavu slovenskog premijera Boruta Pahora da dvije strane traže rješenja za deblokadu hrvatskih pristupnih pregovora s Europskom unijom koje Slovenija blokira zbog neriješenog međusobnog graničnog spora.
"Možemo potvrditi da se traže rješenja za deblokadu hrvatskih pristupnih pregovora", rekao je za Hinu glasnogovornik MVPEI-ja Mario Dragun. Ranije u srijedu, slovenski je premijer Borut Pahor na Brdu kod Kranja izjavio da Slovenija i Hrvatska ubrzano pripremaju dokument kojim bi uz poštivanje obostranih interesa riješili pitanje nastavka hrvatskih pristupnih pregovora s Europskom unijom i granični prijepor.

Pahor je pojasnio da nakon njegova susreta s hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor u Trakošćanu krajem prošlog mjeseca dobro napreduju razgovori o bilateralnom rješenju pitanja nastavka hrvatskih pregovora s EU-om i rješenja graničnog pitanja. U istoj je izjavi istaknuo kako pri tome ne želi miješanje Austrije s čijim je kancelarom Wernerom Faymannom prethodno razgovarao.