c S
Dnevne novosti

Sastanak Jandroković-Žbogar u nedjelju ili ponedjeljak na Bledu

28.08.2009 08:01 ZAGREB, 27. kolovoza 2009.(Hina) Hrvatski ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković sastat će se u nedjelju ili ponedjeljak na Bledu sa slovenskim ministrom vanjskih poslova Samuelom Žbogarom, saznaje Hina u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija.
MVPEI očekuje da će se sastanak hrvatskog i slovenskog ministra održati u nedjelju ili ponedjeljak na Bledu, gdje će obojica sudjelovati u radu Strateškog foruma. Četvrtu godinu za redom na Bledu se održava Strateški forum koji će se ove godine baviti globalnom gospodarskom krizom i geostrateškim pitanjima. Prema najavama, jedna od središnjih tema ove će godine biti i odnosi između euro-atlantske zajednice i Rusije.

U radu foruma će, između ostalih, sudjelovati i cijeli slovenski politički vrh - predsjednik Danilo Tuerk, premijer Borut Pahor, predsjednik parlamenta Pavle Gantar te ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar. Odlazak na Bled bit će prvi posjet hrvatskog ministra Sloveniji nakon sastanka predsjednice hrvatske vlade Jadranke Kosor sa slovenskim premijerom Borutom Pahorom u Trakošćanu 31. prošlog mjeseca.

Slovenski premijer Borut Pahor u srijedu je na Brdu kod Kranja izjavio da Slovenija i Hrvatska ubrzano pripremaju dokument kojim bi uz poštivanje obostranih interesa riješili pitanje nastavka hrvatskih pristupnih pregovora s Europskom unijom i granični prijepor, a tu njegovu izjavu potvrdio je i MVPEI. Pahor je pojasnio da nakon njegova susreta s hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor u Trakošćanu krajem prošlog mjeseca dobro napreduju razgovori o bilateralnom rješenju pitanja nastavka hrvatskih pregovora s EU-om i rješenja graničnog pitanja.