c S
Dnevne novosti

Indeks 3: slijede snimke korupcije na Ekonomskom fakultetu

28.08.2009 08:04 ZAGREB, 27. kolovoza 2009.(Hina) Nakon ljetne stanke na zagrebačkom Županijskom sudu nastavljeno je suđenje u slučaju Indeks 3, u kojem se devetero profesora Ekonomskog fakulteta te još 14 osoba tereti za kupoprodaju ispita.
Sudsko vijeće pod predsjedanjem suca Zorana Luburića je ispitivalo svjedoke, dok bi se sutra u sudnici trebale početi preslušavati snimke nastale tajnim praćenjem i prisluškivanjem optuženika. Osim profesora, među kojima je i bivša predsjednica saborskoga Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Deša Mlikotin-Tomić, na optuženičkoj klupi su i vanjski suradnik, asistent i voditeljica referade na Ekonomskom fakultetu te trojica posrednika i osmero studenata.

Ranije ispitani svjedoci ispričali su, među ostalim, da su za ispite plaćali od nekoliko stotina do dvije tisuće eura. Zbog korupcije na zagrebačkom Sveučilištu, otkrivene u akciji Indeks, do sada su na zatvorske kazne osuđena četiri posrednika te devet profesora Prometnog fakulteta. Studentima koji su plaćali za upise ili ispite dosuđene su uvjetne kazne, kao i profesorima i posrednicima koji su priznali korupciju.

Na jesen se mogu očekivati i nova suđenja, jer je USKOK krajem lipnja podnio još tri istražna zahtjeva kojima se za korupciju na Prometnom fakultetu terete još 33 osobe.