c S
Dnevne novosti

Mesić: dijaspora sudjeluje u donošenju zakona, ali ne i u "liječenju" financija

28.08.2009 08:06 ZAGREB, 27. kolovoza 2009.(Hina) Predsjednik Republike Stjepan Mesić osvrnuo se u središnjem Dnevniku Hrvatske televizije (HTV) na nekoliko tema, među kojima i na hrvatsku dijasporu koja, rekao je, sudjeluje u donošenju zakona koji se tiču Hrvatske, ali ne sudjeluje i onda kada treba "liječiti" financije naše zemlje, "Kada se donose zakoni koji se primjenjuju na građane Hrvatske onda sudjeluju svi bez obzira gdje živjeli - od Australije do Aljaske, ali kada treba 'liječiti' financije ove zemlje onda su to samo građani ove zemlje", izjavio je Mesić za HTV.
Predsjednik Mesić susreo se jučer s predsjednicom vlade Jadrankom Kosor, a nakon toga susreta ni on niti premijerka nisu dali izjave za javnost. Mesić je komentirao i neke aktualne teme, pa tako HTV prenosi i njegovo "nezadovoljstvo nedorađenim zakonima koji traže stalne izmjene zbog čega je čak dva zakona poslao na ocjenu ustavnosti".

Predsjednik Mesić komentirao je i prosvjede seljaka rekavši kako "više vrijedi jedna 'mršava' nagodba, nego 'debela' parnica", dodavši da tako kažu u Slavoniji te da sadašnja situacija, kada je riječ o poljoprivredi, "sliči na parnicu jer je spor".

Na novinarsko pitanje dogovora li se teže s premijerkom Kosor oko imenovanja novih hrvatskih veleposlanika (treba ih imenovati 17), a o čemu nije jučer razgovarao s predsjednicom vlade, predsjednik Mesić izjavio je kako "dapače misli da se premijerka Kosor i on baš dobro dogovaraju te da njihova dosadašnja suradnja obećava".

Rekao je kako on i predsjednica vlade jučer nisu mogli završiti sve teme pa je on predložio da ne daju izjave s čime se pak, dodao je, premijerka složila.