c S
Dnevne novosti

Jandroković i Milošoski odnose Hrvatske i Makedonije ocijenili prijateljskim

31.08.2009 08:01 ZAGREB, 30. kolovoza 2009.(Hina) Hrvatski ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković sastao se u nedjelju na Bledu s ministrom vanjskih poslova Makedonije Aleksandrom Milošoskim i dva ministra su u razgovoru ocijenili odnose Hrvatske i Makedonije prijateljskim, priopćio je MVPEI.
"Ocijenivši odnose dviju zemalja vrlo dobrima i prijateljskima, bez otvorenih pitanja, ministar Jandroković i ministar Milošoski razmotrili su aktualno stanje u regiji jugoistočne Europe", kaže se u priopćenju o sastanku dvojice ministara na rubu Strateškog foruma na Bledu u Sloveniji pod nazivom "Politika gospodarske krize: gospodarske i geopolitičke promjene u Europi i Euroaziji".

Glede hrvatskih pristupnih pregovora s Europskom unijom, Jandroković je izrazio "čvrsto uvjerenje da hrvatski pristupni pregovori imaju strateško značenje i za ostale države regije, te da je njihov nesmetani nastavak važan ne samo za stabilnost i budućnost regije, već i za izgradnju europskog projekta u cjelini", navodi priopćenje. Jandroković je ponovio spremnost Hrvatske u prenošenju iskustava u području europskih integracija, te istaknuo potporu Makedoniji u ostvarenju njezinih aspiracija - ulasku u NATO i napretku u procesu pristupanja EU-u, stoji u priopćenju MVPEI-ja.

Ministri su razgovarali i o utjecaju globalne ekonomske krize na gospodarstva Hrvatske i Makedonije, te osobito na funkcioniranje i rad diplomatske mreže dviju zemalja. Sljedeći susret dogovoren je za rujan kada će se razmijeniti mišljenja o inicijativi Srbije za zajedničkom organizacijom skupa Pokreta nesvrstanih u povodu 50. obljetnice osnutka tog Pokreta, naveo je MVPEI u priopćenju.