c S
Dnevne novosti

Jandroković: Dosta je toga napravljeno, a dosta je toga i pred nama

31.08.2009 08:08 BLED, 30. kolovoza 2009.(Hina) Hrvatski ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković razgovarao je u nedjelju na Bledu sa slovenskim kolegom Samuelom Žbogarom i slovenskim premijerom Borisom Pahorom o rješavanju bilateralnih otvorenih pitanja između Hrvatske i Slovenije nakon čega je izjavio da su konstatirali kako je na tome dosta učinjeno, ali da još ostaje dosta da se učini.
Jandroković je rekao kako je na sastanku bilo riječi o rješavanju otvorenih pitanja koje je uslijedilo nakon sastanka premijera Pahora i hrvatske premijerke Jadranke Kosor u Trakošćanu krajem prošlog mjeseca. "Mogu potvrditi da sam se sastao sa slovenskim kolegom Samuelom Žbogarom i predsjednikom slovenske vlade Borutom Pahorom. Konstatirali smo da je od sastanka predsjednika vlada u Trakošćanu dosta toga napravljeno ali da je još dosta pred nama", rekao je Jandroković, dodajući da ne može govoriti o detaljima jer je takav dogovor.

Na pitanje je li realno da problemi budu riješeni do kraja ove godine, Jandroković je odgovorio: " Mislim da smo na dobrom putu." Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar također je potvrdio da je na sastanku bilo riječi o tome kako se realizira dogovor iz Trakošćana. "Razgovarali smo o rješenju problema između Slovenije i Hrvatske i pogledali do kuda smo došli od sastanka u Trakošćanu. Pregledali smo gdje smo sada i gdje je bio napravljen napredak. Mislim da smo učinili vrlo mnogo i na vrlo ozbiljan način", rekao je Žbogar.

Niti šef slovenske diplomacije nije želio biti konkretniji u tome kakvi su rezultati današnjeg sastanka koji je održan pred zasjedanje Međunarodne konferencije Bledski forum. Istaknuo je, međutim, da su dogovori na dobrom putu i da se odvijaju na konstruktivan način i uz međusobno poštovanje i gradnju povjerenja. Žbogar je rekao da ne može biti konkretniji jer će rezultati biti lakše postići bez prevelikih izjava u javnosti. Na pitanje da li sporazum koji bi omogućio deblokadu hrvatskih pristupnih pregovora može biti postignut do kraja ove godine, Žbogar je rekao: "Nadam se da može".

Upitan kada će biti drugi susret premijera Pahora i premijerke Kosor Žbogar je rekao kako to na današnjem, susretu nije dogovoreno.