c S
Dnevne novosti

Izrael o propustima u IAEA-inom izvješću o Iranu

31.08.2009 07:57 JERUZALEM, 29. kolovoza 2009.(Hina/AFP), Izrael je u subotu kritizirao propuste u izvješću IAEA-e o iranskom nuklearnom programu i naglasio da Iran ne poštuje odluke Vijeća sigurnosti UN-a.
To izvješće "ne odražava sve informacije kojima Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) raspolaže o postupcima Irana u svom vojnom nuklearnom programu i naporu da ih kamuflira", navelo je izraelsko ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju.

Izraelsko ministarstvo je ocijenilo da je Teheran dopuštenjem da se vode precizniji nadzori njegovog obogaćivanja urana u Nantanzu, bacio pijesak u oči međunarodnoj zajednici kako bi dodatno maskirao svoje djelovanje, umjesto da ga obznani. IAEA se žali u svom izvješću da agencija u više od godine dana nije uspjela pokrenuti bitne razgovore o tim najvažnijim pitanjima, i ocijenila je da bi iranska objašnjenja bila "odlučna".

IAEA je također najavila da je je Iran usporio svoju proizvodnju slabo obogaćenog urana i omogućio inspektorima UN-a pristup istraživačkim reaktorima u Araku, što su dugo tražili. Zapadne zemlje i Izrael sumnjiče Teheran da tajno vodi nuklearni program u vojne svrhe, što Teheran odlučno niječe i inzistira da ima pravo na razvoj nuklearnog programa u energetske svrhe.

Tijekom nedavne turneje u Europi izraelski premijer Benjamin Netanyahu je tražio "paralizirajuće sankcije" za Iran kako ne bi uspio izraditi nuklearno oružje.