c S
Dnevne novosti

Žbogar: Vode se intenzivni pregovori

01.09.2009 08:04 BLED, 31. kolovoza 2009.(Hina) Kako bi se osigurala diskretnost i zajamčio mogući uspjeh u nastojanjima da se s Hrvatskom do kraja ove godine postigne rješenje za otvorena pitanja, vode se intenzivni razgovori s hrvatskom stranom u koje je uključen vrlo mali broj ljudi, ustvrdio je u ponedjeljak na Bledu slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar.
Žbogar se obratio novinarima nakon završetka Bledskog strateškog foruma na kojemu je sudjelovao i hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković, koji se u nedjelju sastao sa Žbogarom i s predsjednikom slovenske vlade Borutom Pahorom. Na Bledu su se okupili i slovenski diplomati iz Europe i svijeta koji će u utorak i srijedu održati svoja redovna godišnja savjetovanja.

"Glavne su teme ovogodišnjeg diplomatskog savjetovanja gospodarska diplomacija i zapadni Balkan", ustvrdio je Žbogar u ponedjeljak na konferenciji za novinare na kojemu je govorio o rezultatima ovogodišnjeg Bledskog strateškog foruma. Na forumu se ove godine okupilo više od 400 političara, ekonomista i drugih stručnjaka, koji su raspravljali o pitanjima političkog i gospodarskog kriznog menadžmenta s obzirom na gospodarsku i finanacijsku globalnu krizu. Novinare je na završnoj konferenciji za novinare zanimalo i dokle se stiglo u "tajnjoj diplomaciji" s Hrvatskom koju je obilježio sastanak Jandrokovića, Žbogara i Pahora u nedjelju.

Žbogar međutim ni u ponedjeljak nije želio bio konkretniji u pogledu rasporeda rješavanja graničnog pitanja i deblokade hrvatskih pregovora.

Istaknuo je da je diskretnost možda ključ za uspjeh sadašnjih pregovora. Stoga je, po njegovim riječima, u pregovore uključeno vrlo malo ljudi, pa odnosi s Hrvatskom u tom smislu neće biti niti predmet rasprave slovenskih diplomata u utorak.

"U sadašnje pregovore s Hrvatskom uključeno je vrlo malo ljudi, što omogućava da ti pregovori ostanu tihi, odnosno diskretni", rekao je slovenski ministar vanjskih poslova. Budući da je i u slovenskoj javnosti postavljano pitanje zašto se pregovori o slovenskom nacionalnom interesu kao što su odnosi s Hrvatskom odvijaju tako tajnovito, Žbogar je objasnio da je to zato što diskretnost omogućava veći izgled da se uspije."Svi oni koji pregovaraju svjesni su što je slovenski nacionalni interes, to govorim kao slovenski ministar vanjskih poslova", rekao je Žbogar, smirujući bojazni da bi Slovenija u pregovorima mogla popustiti kad je riječ o nacionalnim interesima. "Naravno, dogovaramo se o nacrtu sporazuma, o rješenjima koja bi bila prihvatljiva za obje strane, a kad su usuglasimo o nacrtu o tome ćemo obavijestiti javnost, politiku i parlament", rekao je Žbogar.

Na pitanje kad bi se nacrt mogao uskladiti i predočiti javnosti, Žbogar je na konferenciji za novinare objasnio da to teško može reći u sadašnjem trenutku."Teško je na to sada odgovoriti. Dajmo pregovorima priliku i potrebno vrijeme", rekao je."Mi intenzivno pregovaramo, nadamo se da će se rješenje postići što prije i da ćemo onda o tome obavijestiti slovensku javnost i politiku", rekao je Žbogar novinarima na konferenciji za novinare na kojoj je objašnjavao teme i rezultate do kojih se na Bledskom forumu došlo u raspravama.

Iz slovenskih izvora doznaje se da su Žbogar i Jandroković u nedjelju imali dva susreta. Potvrda o tome nije se mogla dobiti iz hrvatskog izaslanstva.