c S
Dnevne novosti

MOBMS-ove potpore programima invalida i stradalnika Domovinskog rata u Hrvatskoj

01.09.2009 08:05 ZAGREB, 31. kolovoza 2009.(Hina) Ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić uručio je ugovore o sufinanciranju devet projekata radi rješavanja problema pristupačnosti objektima osobama s invaliditetom te sedam ugovora o sufinaciranju izgradnje ili uređenja spomen-obilježja žrtvama Domovinskog rata.
Kako je naglasio ministar Ivić, unatoč krizi, ta dva projekta potpore nastavit će se i idućih godina jer je riječ o važnim projektima Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti. Projekt rješavanja pristupačnosti objektima osoba s invaliditetom provodi se već šestu godinu, a tijekom tog razdoblja prilagođeno im je 36 jedinica lokalne i područne (regionalne) uprave i samouprave. U taj projekt uloženo je više od 7,5 milijuna kuna, istaknuo je Ivić.

To će ministarstvo ugovore financirati sa 768 tisuća kuna, a novac će među ostalim biti uložen u izgradnju dizala, pristupnih platforma, rampa, zvučne signalizacije za slijepe osobe i prilagodbu nogostupa u Virovitičko podravskoj županiji te u osam jedinica lokalne uprave i samouprave. Ministar Tomislav Ivić uručio je i sedam ugovora za projekt sufinanciranja izgradnje, postavljanja ili uređenja spomen-obilježja žrtvama Domovinskog rata koji to ministarstvo provodi u suradnji s udrugama proisteklim iz Domovinskog rata, a za nj je osiguralo 770 tisuća kuna.

Projekt se počeo provoditi prošle godine, rekao je ministar Ivić, dodajući da je to ministarstvo sufinanciralo 22 udruge s 3,8 milijuna kuna. Najavio je nastavak tog projekta i iduće godine, ističući da je on iznimno važan jer se tako obilježavaju mjesta važnih događaja u Domovinskom ratu i iskazuje zahvalnost svima onima koji su dali život za slobodnu i neovisnu Hrvatsku te poštovanje prema njihovim obiteljima. Ivić je zahvalio stručnom povjerenstvu koje je uspješno obavilo posao i članovima tih udruga kojima su danas uručeni ugovori, pri čemu je izrazio zadovoljstvo zbog njihova partnerskog odnosa s ministarstvom.