c S
Dnevne novosti

Ministarstvo prometa BiH protiv promjene trase koridora Vc

02.09.2009 08:06 SARAJEVO, 1. rujna 2009. Hina Ministarstvo prometa i komunikacija Bosne i Hercegovine protivi se najavljenim promjenama trase autoceste na koridoru Vc i upozorava kako je riječ o cestovnom pravcu koji je međunarodno određen, priopćeno je u utorak iz sjedišta tog ministarstva u Sarajevu.
U povodu odluke bošnjačkih ministara iz vlade Federacije BiH, kojom se pokušava istočnije od Neretve premjestiti već utvrđena trasa na dionici južno od Mostara prema granici s Hrvatskom, ministarstvo prometa i komunikacija upozorava kako se time dovodi u pitanje već dogovoren aranžman za kreditiranje gradnje buduće autoceste, a neizvjesnom se čini i izvedba cijelog projekta.

"Koridor Vc međunarodni je pravac koji je potvrdila i Europska unija s jasno određenom trasom Budimpešta-Osijek-Sarajevo-Ploče, a Vijeće ministara i Parlament BiH su prihvaćanjem izvješća o realizaciji projekta prihvatili i trasu idejnog projekta na temelju studijske i projektne dokumentacije", stoji u priopćenju dostavljenu medijima. Također se podsjeća kako su mikrolokacije spojnih točaka autoceste na granici Hrvatske i BiH usklađene na razini stručnih skupina i uza svu potrebnu tehničku dokumentaciju.

Istaknuto je kako su projektnu dokumentaciju zajednički radili Institut IPSA u Sarajevu i Institut građevinarstva Hrvatske (IGH) i to potpuno transparentno te na temelju javne rasprave, što je i rezultiralo odobrenjem 500 milijuna eura zajma za gradnju prvih 65 kilometara autoceste.