c S
Dnevne novosti

Milinović: razgovara se o promjenama Zakona o medicinskoj oplodnji

03.09.2009 08:05 ZAGREB, 2. rujna 2009.(Hina) Ministar zdravstva Darko Milinović izjavio je novinarima da se razgovara o promjenama dijelova Zakona o medicinskoj oplodnji kako bi se na najmanju moguću mjeru svelo administriranje te parovi što manje čekali na postupak medicinski potpomognute oplodnje.
"Razgovaram i s predsjednicom Vlade Jadrankom Kosor i kad sve promjene budu usuglašene o njima ćemo pravodobno izvijestiti javnost", rekao je Milinović na konferenciji za novinare. Dodao kako će promjene zakona raspraviti i s predstavnicima struke, te usuglasiti unutar vlastite stranke te s koalicijskim partnerima.

Milinović se  sastao s ravnateljima bolnica te voditeljima zavoda i odjela za humanu reprodukciju gdje se obavlja medicinska oplodnja koji su izrazili potporu Zakonu o medicinskoj oplodnji i konačnoj pravnoj regulaciji tog područja. Na sastanku je dogovoreno da će Ministarstvo u postojećem proračunu osigurati milijun kuna za daljnju edukaciju te obnavljanje opreme u ustanovama koje se bave humanom reprodukcijom, kako bi Hrvatska, koja je bila osma u svijetu, ponovno postala lider u području medicinske oplodnje.

Dogovoren je i novi način plaćanja postupaka medicinske oplodnje koji će biti izdvojeni iz bolničkih proračuna te će od 1. siječnja iduće godine ići na teret Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO). "Što će se i kako plaćati, te koje su potrebe u obnavljanju opreme kako bi se zadovoljile tehnološke potrebe odredit će struka u roku od tri mjeseca", rekao je Milinović. Dodao je da su u suradnji s Hrvatskim društvom za humanu reprodukciju završena sva četiri pravilnika (o licenciranju, prijavljivanju nuspojava, darivanju jajnih stanica i registru) koji će u petak biti upućeni u službenu objavu.

Milinović je još jednom pozvao parove s problemom neplodnosti da ne idu u inozemstvo jer su domaće klinike za humanu reprodukciju spremne ostvariti rezultate koji se od njih očekuju. Pozvao je i parove čiji se zameci nalaze među 11.000 zamrznutih zametaka u klinikama, da ih iskoriste radi dobivanja još djece, te im poručio da će se postojeći zamrznuti zameci i dalje čuvati te da neće biti njihova uništavanja. Predsjednik Hrvatskog društva za humanu reprodukciju prof. Velimir Šimunić ocijenio je kako je svaki zakon koji uređuje pitanje humane reprodukcije bolji nego pravni 'vakum' jer će stvoriti sigurnost kod pacijentica.

Šimunić pritom ističe da je u posljednjih 20-ak godina sudjelovao u izradi četiri zakona od kojih se niti jedan nije uspjelo donijeti. "Medicinska oplodnja mora biti strogo kontrolirana i to je doprinos ovog zakona i pravilnika u čijoj je izradi struka zdušno sudjelovala", kaže Šimunić. Ističe kako je 100-tinjak članova Hrvatskog društva za humanu reprodukciju svjesno da će trebati usavršiti postupak vitrifikacije jajnih stanica te poručuje kako parovi zbog toga neće biti zakinuti, da se ne trebaju bojati neuspjeha i odlaziti u inozemne centre.

Inače, medicinska oplodnja se, kako je istaknuto, normalno nastavlja i svi parovi, koji su dobili termin do 31. srpnja, neće morati prolaziti postupak dokazivanja bračnog statusa i ostalu proceduru koju predviđa zakon.