c S
Dnevne novosti

Češka: ustavni sud doveo u pitanje održavanje izbora

03.09.2009 07:50 PRAG, 1. rujna 2009.(Hina/Reuters), Odluka češkoga Ustavnog suda dovela je u pitanje održavanje prijevremenih parlamentarnih izbora predviđenih za idući mjesec i izazvala previranja u zemlji u trenutku gospodarske krize i proračunskog manjka.
Predsjednik države Vaclav Klaus izjavio je kako smatra da je odluka uzrokovala političku i ustavnu krizu koju će pokušati prevladati što prije. "Duboko sam zabrinut zbog današnje ustavne odluke, kojom se zapravo odgađaju izbori", rekao je Klaus, obećavši da će krizu pokušati što prije prevladati.

Ustavni sud je odlučio zamrznuti primjenu predsjedničke odluke o održavanju prijevremenih izbora nakon žalbe koju su uložili zastupnici parlamenta u odlasku. Sud je zatražio dopunsko vrijeme za odluku o njihovoj žalbi.

Odgodom izbora nastavila bi vladati nestranačka prijelazna vlada koju od svibnja vodi Jan Fischer, pošto je bivšoj vladi desnog centra premijera Mireka Topolaneka u parlamentu izglasovano nepovjerenje. Očekivalo se da će Fischerova vlada voditi zemlju do prijevremenih izbora koji su se trebali održati u listopadu.